Un milion de dolari. Fostul preşedinte brazilian, judecat pentru luare de mită şi spălare de bani

Data publicării:
lula da silva fost presedinte brazilia GettyImages-93686339

 

Luiz Inacio Lula da Silva, predecesorul Dilmei Rousseff în fruntea statului brazilian, va fi judecat într-un dosar de corupţie şi spălare de bani legat de compania petrolieră de stat Petrobras, potrivit deciziei de ultimă oră a unui magistrat.

lula da silva fost presedinte brazilia GettyImages-93686339

Procurorii brazilieni îl acuză pe fostul şef al statului că a acceptat o mită în valoare de până la 1,11 milioane de dolari din partea companiei petroliere, într-un dosar de corupţie în care prejudiciul total se ridică la câteva miliarde de dolari, transmite BBC, preluat de News.ro.

Politicianul Lula da Silva, în vârstă de 70 de ani, a fost deja pus sub inculpare în luna august pentru obstrucţionare justiţiei, după ce a încercat să-l oprească pe un fost director al companiei Petrobras să colaboreze cu autorităţile braziliene.

Însă, fostul preşedinte brazilian dezminte orice implicare şi susţine că acuzaţiile sunt motivate politic. ”Sunt trist. Totul este o mare farsă, un mare show de artificii. Ceea ce se întâmplă acum nu mă doboară, doar mă motivează să merg acolo şi să spun mai multe”, a declarat fostul lider brazilian. Judecătorul Sergio Moro a explicat că există destule dovezi care demostrează implicarea lui Lula da Silva.

De asemenea, mita primită de către fostul preşedinte a fost ascunsă prin intermediul achiziţionării şi renovării unui apartament pe plajă. Apartamentul a fost construit de către o companie de construcţii implicată în scandalul de corupţie. În dosarul de corupţie şi spălare de bani, fostul preşedinte va fi judecat alături de alte şapte persoane puse sub acuzare, printre care se numără soţia sa Marisa Leticia. Procurorii brazilieni susţin că fostul lider ar fi orchestrat întreaga reţea de corupţie, care a adus un prejudiciu de peste 2 miliarde de dolari gigantului Petrobras. Mai mulţi politicieni şi directori ai companiei petroliere au fost arestaţi şi chiar condamnaţi în urma anchetei masive, care s-a întins pe o perioadă de doi ani. Anchetatorii cred că gigantul petrolier primea contracte publice la suprapreţ în schimbul mitelor de milioane de dolari. O parte din sumele de bani obţinute în mod ilegal au fost folosite pentru a finanţa campaniile electorale ale unor politicieni de prin rang. Luiz Inacio Lula da Silva, care a condus statul brazilian în perioada 2003-2011, era unul dintre cei mai populari politicieni brazilieni şi era considerat un potenţial candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2018.

Popularitatea Partidului Muncitorilor din Brazilia s-a prăbuşit în ultimul an, ca urmare a scandalurilor de corupţie în care au fost implicaţi liderii formaţiunii, dar şi a demiterii preşedintei Dilma Rousseff. O condamnare penală ar pune capăt unei posibile candidaturi prezidenţiale a lui Lula da Silva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri