Sari la conținut
News Alert

Un nou om forte în politica de la Washington

 ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Speakerul Camerei Reprezentanților este al treilea personaj ca putere politică în Statele Unite, care le poate succeda președintelui și vicepreședintelui, în cazul vacantării acestor posturi sau al unei proceduri de impeachment.

Paul Ryan, în vârstă de 45 de ani, îi urmează la conducerea Camerei Reprezentanților lui John Boehner, care în urmă cu câteva săptămâni a anunțat că intenționează să se retragă din politică la sfârșitul lunii octombrie, după ce activa în Congres din 1991.

Nouă dintre cei 247 de deputați republicani au votat pentru reprezentantul aripii conservatoare a Partidului Republican, Daniel Webster. Candidat și el la președinția Camerei Reprezentanților, fostul secretar de stat Colin Powell a primit un singur vot.

Paul Ryan, care în 2012 a candidat din partea republicanilor pentru postul de vicepreședinte al SUA și care până acum a prezidat Comisia pentru afaceri fiscale a Camerei Reprezentanților, a reintrat în atenția republicanilor la începutul acestei luni, după ce Kevin McCarthy a renunțat la candidatură, confruntat cu opoziția aripii conservatoare din Partidul Republican.

Această schimbare de generație este menită să ajute Partidul Republican să întoarcă pagina celor cinci ani de conflicte interne și de tulburări în rândul partidului majoritar, împărțit între facțiunea sa ultraconservatoare (Tea Party) și aleșii mai moderați, realiști în ceea ce privește limitele puterilor lor în fața unui veto prezidențial.

Fostul speaker al Camerei Reprezentanților, John Boehner, în vârstă de 65 de ani, a fost nevoit luna trecută să demisioneze, la presiunile Tea Party, după ce a fost acuzat că îi face prea multe concesii președintelui Barack Obama.

Fiul unui barman din Ohio, John Boehner, care spune că muncește de la vârsta de 8-9 ani, simbolizează o generație de oameni politici mai obișnuiți decât colegii lor mai tineri să-și „murdărească mâinile” negociind și făcând compromisuri cu adversarii democrați. Înainte de a pleca din Congres, el le-a dat un sfat succesorului său și intransigenților din Tea Party, pentru care nu-și ascunde disperțul: „Libertatea face toate lucrurile posibile. Dar răbdarea este ceea ce face ca lucrurile să devină reale”.

Decis să pună capăt conflictelor din sânul majorității, Paul Ryan și-a luat angajamentul de a răspunde revendicării principale a aleșilor din Tea Party: să dea mai multe prerogative comisiilor din Congres.

Paul Ryan a candidat împreună cu Mitt Romney la prezidențialele din 2012 și și-a desfășurat întreaga carieră în politică, mai întâi în serviciul unui senator, apoi în cadrul unei organizații a conservatorilor și, în sfârșit, devenind în 1998, la numai 28 de ani, membru al Camerei Reprezentanților.

Ultraliberal asumat, este de zece ani cel care se ocupă de finanțele republicanilor, autor al mai multor proiecte de buget denunțate de tabăra democraților pentru austeritatea pe care o propun. Democrații îi reproșează atacurile agresive împotriva statului providențial și pozițiile extreme în privința avorturilor.