Galerie Foto Un oraș italian pitoresc îi plătește cu 30.000 de euro pe oamenii care vor să se mute acolo

Data actualizării: Data publicării:
cladiri vechi si floare agatatoare lila
Oamenii care vor să se mute în orășelul italian Presicce pot primi din partea autorităților chiar și 30.000 de euro FOTO: Profimedia Images

Pentru a-și atrage noi rezidenți care să repopuleze o serie de orășele aproape abandonate și care să conserve comorile arhitecturale, mai multe administrații locale italiene au avut în anii recenți tot felul de inițiative despre care a scris presa din toată lumea și pe care mulți oameni le-au luat în calcul.

În unele orașe casele - e drept, cam dărăpănate - au fost scoase la vânzare cu 1 euro, iar în altele au fost oferite gratuit. În decursul anilor au apărut mai multe tipuri de oferte, toate avantajoase din punct de vedere material, iar mulți oameni, chiar și de peste ocean, au fost dispuși să se relocheze.

Oamenii care vor să se mute în orășelul italian Presicce pot primi din partea autorităților chiar și 30.000 de euro FOTO: Profimedia Images
Oamenii care vor să se mute în orășelul italian Presicce pot primi din partea autorităților chiar și 30.000 de euro FOTO: Profimedia Images

Orașul Presicce, foarte pitoresc, situat în însorita regiune Puglia, este ultimul care a venit cu o ofertă tentantă. Autoritățile locale au anunțat că sunt dispuse să le dea și câte 30.000 de euro oamenilor dispuși să-și cumpere una din casele abandonate din oraș și care vor să se stabilească aici, potrivit CNN.

Casele scoase la vânzare în cadrul inițiativei au prețuri de aproximativ 25.000 de euro, însă, ca și alte proprietăți ieftine scoase la vânzare în Italia, au fost abandonate de multă vreme de proprietari și au nevoie de reparații. Totuși, efortul merită pe deplin, pentru că Presicce, situat în tocul cizmei italiene, se află într-o zonă foarte pitorească, aproape de plajele cu nisip fin din Santa Maria di Leuca.

Autoritățile din Presicce speră că oferta va aduce noi rezidenți în orașul depopulat, unde nou-născuții sunt mai puțini de la an la an.

Sunt multe case goale în centrul istoric pe care am dori să le vedem din nou ocupate”, a declarat consilierul local Alfredo Palese pentru CNN. „Este păcat să vedem cum vechile noastre cartiere pline de istorie și cu o arhitectură minunată se golesc treptat”.

Detaliile acestor oferte sunt în prezent în curs de finalizare, a mai spus Palese, dar autoritățile sunt gata să le lanseze oficial până la sfârșitul lunii, ele urmând să fie anunțate site-ul primăriei.

Vom oferi până la 30.000 de euro persoanelor care doresc să se mute aici și să cumpere una dintre aceste locuințe abandonate. Finanțarea va fi împărțită în două: pentru cumpărare și pentru reparații, dacă este necesar”, a mai spus consilierul.

Primăria a lansat deja alte scheme pentru a atrage mai mulți rezidenți, inclusiv beneficii fiscale pentru înființarea de noi activități comerciale și alocații pentru familiile cu copii.

Pentru a beneficia de suma de 30.000 de euro, cumpărătorii trebuie să își stabilească reședința în Presicce și să cumpere una din casele construite înainte de 1991. Palese spune că prețurile caselor încep de la suma de 500 de euro pe metru pătrat, astfel că 25.000 de euro sunt suficienți pentru o locuință de 50 de metri pătrați.

Presicce este un orașel foarte pitoresc, cu o istorie veche. Mai este cunoscut și ca „orașul aurului verde” din Puglia datorită plantațiilor de măslini care produc ulei de măsline extravirgin premium.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri