Un profesor de 36 de ani a fost condamnat la moarte după ce a violat 13 eleve, în Indonezia. 8 dintre fete au rămas însărcinate

Data actualizării: Data publicării:
fata trista
Fată de 15 ani din Botoşani, agresată sexual de tată şi de trei fraţi. Foto: Profimedia

Un profesor din Indonezia găsit vinovat pentru violarea a 13 eleve de la o şcoală islamică, dintre care cel puţin 8 au rămas însărcinate, a fost condamnat la moarte luni.

Herry Wirawan, în vârstă de 36 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în februarie, într-un proces care a atras atenţia opiniei publice asupra violenţei sexuale în şcolile religioase din ţara din Asia de Sud-Est, cu populaţie majoritar musulmană. Însă parchetul, care ceruse pedeapsa cu moartea şi castrarea chimică, a făcut recurs.

"Acceptam recursul depus de acuzare", a declarat judecătorul într-un comunicat publicat luni pe site-ul Înaltei Curţi din Bandung, în provincia Java de Vest. "Prin prezenta, îl condamnăm pe inculpat la pedeapsa cu moartea", a mai spus el.

Cazul a fost deschis când familia unei eleve l-a denunţat pe profesor la poliţie anul trecut pentru violarea şi sarcina fiicei lor adolescente. 

În timpul procesului, s-a stabilit că Herry Wirawan a violat mai multe eleve, provenite din familii sărace şi care beneficiau de o bursă de studii, pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, el a lăsat însărcinate opt dintre acestea.

Inculpatul a solicitat instanţei să dea dovadă de clemenţă faţă de el, argumentând că doreşte să fie prezent pentru a-şi creşte copiii, scrie Agerpres.

Cazul a provocat proteste la nivel naţional şi a determinat parlamentul să aprobe sub presiune un proiect de lege mult timp amânat cu privire la "eliminarea violenţei sexuale", care vizează combaterea infracţiunilor sexuale şi victimelor să le fie făcută dreptate, inclusiv în ceea ce priveşte cazurile de viol conjugal.

Acest proces a scos la lumină problema violenţelor sexuale în cadrul sistemului educaţional din Indonezia - anul trecut, 14 din 18 cazuri înregistrate de Comisia pentru Protecţia Copilului au avut loc în şcoli islamice.

În Indonezia există peste 25.000 de şcoli islamice şi aproape 5 milioane de elevi trăiesc şi învaţă în aceste instituţii.

Indonezia a suspendat execuţiile de câţiva ani, ultima datând din 2016.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri