Un senator susține că Facebook știa intențiile celui care a vândut date spre Cambridge Analytica. Reacția lui Zuckerberg când a văzut această pancartă

Data actualizării: Data publicării:
Mark Zuckerberg

CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg a fost audiat, ieri, în Senatul american, în contextul scandalului Cambridge Analytica. În cadrul discuțiilor, senatorul democrat Richard Blumenthal s-a remarcat prin virulența intervenției pe care a avut-o și a criticilor pe care le-a adus companiei fondată și condusă de Zuckerberg.

Blumenthal susține că Facebook a încălcat o înțelegere cu Fair Trade Commission (n.r. Comisia pentru comerț echitabil) prin care compania s-a angajat să protejeze datele utilizatorilor.

Află dacă te numeri printre cei peste 110.000 de utilizatori Facebook din România ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica

Senatorul susține că această înțelegere a fost făcută în 2011 și a fost încălcată atunci când Aleksandr Kogan, un cercetător al Universității Cambridge, a adunat datele a peste 87 de milioane de utilizatori prin intermediul unei aplicații.

CITEȘTE ȘI: Mark Zuckerberg: „Nu am conştientizat responsabilitatea enormă pe care o avem. A fost o mare greșeală”

Blumenthal a mers până acolo încât i-a cerut unui membru din staff-ul lui să arate o pancartă cu termenii și condițiile aplicației lui Kogan. Senatorul l-a întrebat pe Zuckerberg dacă a citit vreodată documentul, iar CEO-ul Facebook a răspuns negativ.

Mark Zuckerberg
FOTO: Gulliver/ Getty Images

În termenii și condițiile aplicației dezvoltată de Kogan se stipula clar că acesta poate copia, publica, trimite, vinde sau arhiva datele personale ale utilizatorilor aplicației.

CITEȘTE ȘI: Ce s-a întâmplat cu acțiunile Facebook după audierea lui Mark Zuckerberg

Blumenthal l-a acuzat pe Zuckerberg că Facebook ar fi „închis ochii voit”, sugerând că nu îl crede pe fondatorul Facebook atunci când spune că nu era la curent cu strategia cercetătorului, care a vândut datele spre Cambridge Analytica - companie specializată în consultanță politică le oferea candidaților la alegeri oportunitatea de a influența intenția de vot prin reclame pe Facebook personalizate.

”Ați fost nepăsători și nesăbuiți”, a spus senatorul democrat.

Mark Zuckerberg
Foto: Agerpres

După ce audierile de ieri s-au încheiat, Blumenthal s-a declarat „consternat și șocat” de faptul că Zuckerberg nu pare să fi știut de termenii și condițiile folosite de aplicația lui Kogan.

CITEȘTE ȘI: Zuckerberg: Date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica

„Îmi vine greu să cred asta. Ezit să spun că minte - ar fi o acuzație fără cale de întoarcere - însă chiar și așa situația reflectă devastator de clar atitudinea Facebook de atunci privind protecția datelor și poate chiar și de acum”, a spus Blumenthal.

Kogan a colectat datele personale ale utilizatorilor Facebook în 2014, la trei ani de la înțelegerea dintre compania condusă de Zuckerberg și Fair Trade Commission.

CITEȘTE ȘI: Probabil singurul detaliu amuzant de la audierea lui Mark Zuckerberg în Senatul american. De ce s-au distrat internauții pe seama șefului Facebook

Zuckerberg a admis în timpul audierilor că „în mod clar ar fi trebuit să știm că acest dezvoltator de aplicații era în conflict cu regulile platformei”. Însă a negat faptul că Facebook ar fi încălcat înțelegerea cu Fair Trade Commission.

„Eu cred că reprezentanții Fair Trade Commission nu vor gândi la fel”, a spus Blumenthal.

Mark Zuckerberg
Foto: Agerpres

De altfel, Fair Trade Commission a deschis deja o anchetă în cazul Cambridge Analytica, iar dacă Facebook va fi găsită vinovată de încălcarea înțelegerii ar putea fi amendată cu sute de milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Întrebarea care l-a blocat pe Mark Zuckerberg: „Puteți să repetați, să mă asigur că am înțeles?”

Blumenthal a mai spus că a fost contactat de mai mulți angajați Facebook, pe care i-a caracterizat drept „foarte dezamăgiți” de atitudinea angajatorului lor privind protecția datelor.

Mark Zuckerberg protest
Foto: Agerpres

Senatorul a adăugat și că este sceptic în ceea ce privește deschiderea lui Zuckerberg de a colabora pe viitor cu legiuitorii, după cele două zile de audieri din Congres.

CITEȘTE ȘI: Reacția lui Zuckerberg când a fost întrebat dacă Facebook își ascultă userii în secret, cu ajutorul microfonului din smartphone

„Aceasta este atitudinea lor în general: ‘Echipa mea va contacta echipa ta și împreună vor pune la punct detaliile‘. Eu unul nu pot să iau asta de bună”, a mai spus Blumenthal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri