Un super-taifun amenință Asia. Peste 4 milioane de oameni afectați

Data actualizării: Data publicării:
180913100908-hurricane-florence-typhoon-mankhut-comparison-exlarge-169

Filipine evacuzează zeci de mii de oameni în așteptarea super-taifunului Mangkhut. Autoritățile au mobilizat soldați și provizii, estimând că peste patru milioane de oameni din nordul țării vor fi afectați. Însoţit de rafale de vânt ce au atins viteze de 205 kilometri la oră, Mangkhut este prognozat să lovească ţărmul în prima parte a zilei de sâmbătă.

Super-taifunul Mangkhut, echivalentul unui uragan de categoria 5 (cel mai puternic), și taifunul Barijat au stârnit îngrijorarea tuturor țărilor din estul și sud-estul Asiei.

Spre exemplu, Mangkhut (în limba thailandeză înseamnă fructul mangustan) - este de câteva ori mai masiv decât uraganul Florence, care amenință să lovească coasta de est a SUA în cursul acestei zile - are un diametru de circa 900 de kilometri și atinge viteze de până la 285 de km/h.

Taifunul s-a intensificat după ce a lovit luni teritoriile americane din Pacific Guam şi Insulele Mariane de Nord, dărâmând arbori şi linii de electricitate şi lăsând sute de oameni fără locuinţe.

Presa din Filipine a relatat că daunele provocate de această super-furtună ar putea echivala cu cele făcute de taifunul Haiyan, din 2013, care a ucis peste 6.000 de persoane.

„Ne așteptăm la ce-i mai rău”, a spus Lanelyn Carrillo, o purtătoare de cuvânt a organizației umanitare World Vision.

Luzon, una din cele mai mari și mai populate insule ale Filipinelor, a mai fost devastată de un super-taifun, Haima, în 2016. Peste 14.000 de case au fost distruse în urmă cu doi ani și peste 50.000 au fost parțial afectate.

Conform prognozelor, taifunul Mangkhut va lovi ţărmul în prima parte a zilei de sâmbătă în extremitatea nordică a insulei Luzon şi va fi cea mai puternică dintre cele 15 furtuni care au afectat Filipinele anul acesta.

„Acum au loc evacuări preventive în anumite regiuni. Nu mai sunt oameni pe străzi deoarece se pregătesc de venirea furtunii”, a spus Manuel Mamba, guvernatorul provinciei Cagayan (nord-est), unde şcolile şi birourile au fost închise, iar poliţia, armata şi paza de coastă au primit dispoziţie să fie pregătite.

Preşedintele Rodrigo Duterte şi lideri din domeniul apărării, interne şi energie s-au reunit în cadrul unei informări pe tema planurilor de urgenţă care vor fi puse în aplicare. Furtuna ar putea afecta 4,3 milioane de persoane, dintre care 800.000 trăiesc în sărăcie.

„Îmi fac griji în special pentru casele care nu au o construcţie solidă”, a spus Marilou Cayco, guvernatoarea provinciei Batanes, formată dintr-un şir de şapte insule izolate situate la 240 de kilometri de continent şi unde 3.000 de familii ar putea fi afectate.

„Nu este vorba doar despre inundaţii. Ar putea genera valuri uriaşe când va lovi ţărmul”, a spus Vicente Malano, administratorul agenţiei meteorologice filipineze PAGASA.

Sursa: CNN, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri