Un tablou abandonat într-o magazie a fost vândut la licitație cu 3 milioane $. Suma derizorie cu care a fost cumpărat inițial

Data actualizării: Data publicării:
pictura reprezentand un bărbat dezbracat
Tabloul a fost realizat de Anthony van Dyck, unul dintre cei mai mari pictori flamanzi FOTO: Sotheby's

Odată abandonat în magazia unei ferme, un tablou realizat de Anthony van Dyck, unul dintre cei mai mari pictori flamanzi, s-a vândut acum la licitație cu peste 3 milioane de dolari.

Lucrarea este de fapt un studiu pentru o pictură ulterioară, varianta finală fiind deținută Muzeul Boijmans van Beuningen din Rotterdam.

Studiul înfățișează un bărbat în vârstă nud care stă pe un scaun și este unic din câteva motive, potrivit casei de licitații Sotheby's, citată de CNN. Este unul dintre cele două studii mari pe care Van Dyck le-a realizat după modele live. Cel mai probabil, studiul a fost pictat între 1615 și 1618, în timp ce Van Dyck era un tânăr artist care lucra alături de Peter Paul Rubens în Anvers.

Studiul a fost identificat recent ca fiind o lucrare a lui Van Dyck, a precizat Sotheby's pentru CNN.

Tabloul a fost descoperit la sfârșitul secolului al XX-lea, în magazia unei ferme din Kinderhook, New York. „Persoana care l-a găsit, Albert B. Roberts, a fost un colecționar pasionat de piese „pierdute”, care și-a descris colecția drept „un orfelinat pentru artă pierdută care a suferit din cauza neglijenței”, a precizat casa de licitații.

Roberts a cumpărat tabloul uitat cu doar 600 de dolari, potrivit Sotheby's. Ulterior, istoricul de artă Susan J. Barnes a confirmat că lucrarea, „surprinzător de bine conservată”, îi aparținea lui Van Dyck.

Pictura s-a vândut în cursul săptămânii trecute cu 3,1 milioane de dolari.

O parte din sumă va fi donată unei fundații care oferă sprijin financiar artiștilor.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri