Un tânăr refugiat afgan lucrează ca medic la Spitalul Județean Baia Mare

Data publicării:
hol spital-1

N. M. a venit din Afganistan în România, acum şase ani, cu bursă de studiu la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. S-a mutat apoi la Bucureşti şi a terminat facultatea anul trecut.

„Timp de 7 ani că aştept momentul ăsta şi sunt foarte bucuros că am reuşit să ajung să fiu o mână de ajutor pentru civilizaţie, oriunde mă aflu,” spune N. M., medic UPU la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.

Nu şi-a dorit să se întoarcă în Afganistan, o ţară măcinată de război. Aşa că a cerut azil politic în România. A ajuns, în noiembrie anul trecut, la centrul din Şomcuta Mare, în Maramureş. Nu avea rezidenţiatul, dar şansa lui a fost un ordin al Ministerului Sănătăţii dat în ianuarie, care îi permite să se angajeze şi să lucreze sub supravegherea specialiştilor. Pentru a ajunge la muncă, Nazar parcurge zilnic 50 de kilometri dus-întors, de la Centrul de Refugiaţi până la spital.

„Dorinţa mea a fost să plec din ţara respectivă din cauza conflictelor şi a situaţiei critice în care este pusă”, mai spune medicul. 

„Existau condiţiile legale, noi aveam nevoie de el, el are nevoie să muncească, doar s-a pregătit pentru asta şi lucrurile au devenit foarte simple,” precizează Sorina Pintea - manager Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.

„Ne bucurăm că avem un coleg nou şi că putem să îl ajutăm. Mai are nevoie de puţină adaptare, la noi e nebunie mare, dar eu cred ca va fi foarte în regulă,” zice dr. Dan Roman, medic-şef UPU Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.

Localnicii apreciază faptul că mai există şi medici care vin în România, nu doar doctori care pleacă spre alte ţări.

Medicul provine dintr-o familie cu 12 fraţi. Nu i-a mai văzut de 8 ani, de când a venit la noi. Îi este dor de ei, dar nu vrea încă să meargă acasă, în Afganistan, de teamă că nu va mai putea pleca de acolo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri