Un tren de mare viteză reaprinde tensiunile dintre China și Hong Kong

Data publicării:
tren hong kong china 1

Primul tren de mare viteză care leagă Hong Kong de China a plecat la drum. Vagoanele străbat cei 170 de kilometri dintre oraşul-stat şi continent în 40 de minute. Problema este că o parte din noua gară este păzită de poliţişti chinezi, iar localnicii văd în asta o încălcare a independenţei Hong Kong-ului.

Gara pentru linia de tren rapid din Hong Kong a fost inaugurată cu fast chiar în perioada în care chinezii pleacă spre casele părinteşti pentru tradiţionalul lor festival al toamnei. Mulţi au cumpărat bilete la vagoanele pentru că sunt mult mai ieftine decât biletele de avion, dar şi ca să admire noul terminal.

- N-am văzut niciodată ceva atât de spectaculos. Exteriorul este mai extraordinar decât un aeroport.

Linia rapidă leagă insula de 44 de oraşe de pe continent în timp record. Trenul merge cu viteze cuprinse între 200 şi 300 de kilometri pe oră şi scurtează de aproape trei ori călătoria spre Beijing: nouă ore faţă de 24.

- O să mergem cu trenul rapid pentru călătoriile scurte, este confortabil, dar luăm avionul ca să mergem la Beijing.

Noua gară şi linia de mare viteză spre China au costat 11 miliarde de dolari. Deşi este un pas înainte, inaugurarea a stârnit controverse.

Peroanele terminalului sunt controlate de sute de poliţişti chinezi. Localnicii din Hong Kong se tem să nu fie primul pas spre pierderea autonomiei. Oficialii din China îşi explică în alt mod prezenţa.

Wu Xi'an, director al companiei de drumuri chineze: „Este foarte convenabil pentru cetăţeni, în special cele două controale într-un singur loc, utile pentru bătrâni şi copii. Aceştia nu mai trebuie să meargă la Shenzen (punctul de frontieră de pe continent n.r.) şi asta salvează un drum şi mult timp.”

Hong Kong, unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii, a ieşit de sub control britanic acum 20 de ani. A fost cedat Chinei, cu condiţia ca această ţară să îi ofere autonomie timp de 50 de ani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri