Un tribunal israelian a oprit licitația unei truse de tatuat, despre care se spune că ar fi fost folosită la Auschwitz

Data publicării:
Mâini ale unor prizonieri de la Auschwitz cu numere tatuate.
Un tribunal israelian a suspendat miercuri licitația unui kit de tatuat despre care se spune că ar fi fost folosit pentru marcarea deținuților din lagărul de exterminare de la Auschwitz. Foto: Profimedia

Un tribunal israelian a suspendat miercuri licitația unui kit de tatuat despre care se spune că ar fi fost folosit pentru marcarea deținuților din lagărul de exterminare de la Auschwitz. Decizia vine în urma protestelor supraviețuitorilor Holocaustului, scrie Reuters.

Aparținând unui colecționar privat, cele opt matrițe de oțel, de mărimea unei unghii fiecare, sunt prevăzute cu ace dispuse în forma de cifre. Acestea erau înmuiate în cerneală, apoi presate în carnea prizonierilor pentru a marca numerele lor de serie, potrivit licitatorului Meir Tzolman.

Site-ul său web cataloghează kitul drept „cel mai șocant dintre articolele Holocaustului”, și este propus la vânzare pentru o sumă estimată la 30.000 - 40.000 de dolari.

Licitația online a ajuns la 3.400 de dolari până miercuri, când Tribunalul Districtual din Tel Aviv a admis cererea supraviețuitorilor Holocaustului de a dispune oprirea acesteia, în așteptarea unor audieri și au unei decizii definitive, la data de 16 noiembrie. Site-ul lui Tzolman a fost actualizat, anunțând astfel că vânzarea a fost suspendată.

Peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au fost uciși la Auschwitz, unul dintr-o serie de lagăre conduse de Germania nazistă pe teritoriul polonez ocupat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Era singura unitate de deținere care tatua deținuții.

Israelul nu are nicio lege împotriva vânzărilor private de relicve ale Holocaustului. Declarația unui purtător de cuvânt al instanței nu a precizat temeiul legal pentru ordonanța de miercuri prin care a fost oprită licitația.

Yad Vashem, centrul mondial de comemorare a Holocaustului din Ierusalim, a spus că obiectele ar trebui să fie în posesia instituției.

Comerțul cu aceste articole este inacceptabil din punct de vedere moral”

Comerțul cu aceste articole este inacceptabil din punct de vedere moral și nu face decât să încurajeze proliferarea contrafacerilor”, a declarat Dani Dayan, președintele Yad Vashem.

Intervievat înainte de ordinul instanței, licitatorul Meir Tzolman a spus că, la rândul lui, este nepotul unor supraviețuitori ai Holocaustului care au fost tatuați. El a apărat licitația - de pe urma căreia ar avea de câștigat un comision de 25% -, considerând-o un mijloc de a se asigura că matrițele vor ajunge „pe mâini potrivite”.

Vânzătorul este hotărât să vândă în orice mod”, a spus el. „Am primit apeluri de la zeci de persoane care doresc să liciteze pentru acest kit, apoi să-l doneze. Fiecare a adus în discuție diferite muzee dedicate Holocaustului”.

Tzolman a spus că obiectele care compun kitul pentru tatuare au fost certificate ca provenind de la Auschwitz, însă nu a furnizat Reuters niciun fel de document.

Dacă ar fi autentice, atunci însuși faptul că astfel de obiecte istorice unice sunt scoase la licitație – și nu date unei instituții care comemorează victimele și educă despre tragedia de la Auschwitz – merită cuvintele de protest și de condamnare”, a spus Pawel Sawicki, purtătorul de cuvânt al memorialului Auschwitz din Polonia.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri