Unchiul lui Kim Jong-un ar fi fost executat din cauză că încerca să controleze exporturile de cărbune

Data publicării:
Kim Jong-un -AFP Mediafax Foto-KCNA

Kim Jong-un / Foto: Mediafax

Jang Song-thaek, unchiul prin alianţă al tânărului lider Kim Jong-un, a fost arestat, judecat rapid şi executat la 12 decembrie, fiind acuzat de complot şi corupţie.

La scurt timp după anunţul privind această execuţie, analiştii au presupus că unchiul liderului nord-coreean a pierdut o bătălie pentru influenţă în faţa generalilor armatei.

Dar Nam Jae-joon, şeful serviciilor secrete sud-coreene, a atribuit decăderea lui Jang tentativelor sale de a controla exporturile de cărbune, relatează Mediafax.

„Jang intervenea prea mult în activităţile legate de cărbune, ceea ce a generat din ce în ce mai multe plângeri din partea altor entităţi ale statului”, a declarat deputatul Jung Chung-rae, repetând declaraţiile şefului serviciilor de informaţii în faţa unei comisii parlamentare.

Potrivit lui Nam Jae-joon, Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu pare să aibă vreo problemă în a controla puterea, la doi ani de la preluarea conducerii ţării, după decesul tatălui său, Kim Jong-il.

Coreea de Nord, o ţară săracă după decenii de gestionare dezastruoasă, deţine mari resurse minerale şi exporturile de materii prime către China constituie principala sa activitate economică.

Exporturile nord-coreene către China, în principal cărbune şi minereu de fier, totalizau 2,4 miliarde de dolari americani în 2012, potrivit agenţiei sud-coreene de promovare a comerţului şi investiţiilor.

Potrivit şefului serviciilor de informaţii sud-coreene, unchiul liderului ar fi provocat nemulţumirea unor oficiali de rang înalt din partid pentru că încerca să ia mai mult decât i se cuvenea din aceste activităţi.

Pe de altă parte, presa jaoponeză scrie că liderul de la Phenian, Kim Jong-un, era „foarte beat” atunci când a ordonat executarea a doi dintre apropiații unchiului său din administrația nord-coreeană.

Aceștia ar fi refuzat să predea armatei controlul asupra unei afaceri profitabile, ceea ce l-a înfuritat pe Kim Jong-un. Câteva săptămâni mai târziu, acesta a ordonat și executarea lui Jang Song-thaek, reamintește The Telegraph.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri