„Unde vezi cu ochii, e numai moarte”. Cercul vicios pe care îl întrețin incendiile din Brazilia

Data actualizării: Data publicării:
incendii Amazon
Foto: Getty Images
Să zbori deasupra celei mai grav afectate regiuni de incendiile din Amazon reprezintă experiență de-a dreptul epuizantă, în special după ce conștientizezi dimensiunea copleșitoare a dezastrului de sub tine: fumul gros, care îți arde ochii, nu face decât să mascheze fluviul de foc, presărat cu cenușă și cadavre de animale, de dedesubt, se arată într-un reportaj special CNN.

 
„Ceea ce vedem nu mai este o pădure care arde. E un cimitir. Pentru că tot ce vezi în jur e numai moarte”, declară, pentru CNN, activitstul Greenpeace, Rosana Villar. Imaginea dezastrului te lasă fără cuvinte: e ca o viziune pe care mulți au prevestit-o în trecut și acum a devenit realitate.
 
În Rondonia, unitatea federativă a Braziliei și zona cea mai grav afectată de acest foc devastator, au izbucnit 6 436 de incendii de la începutul anului, conform Institutului Național pentru Cercetări Spațiale din Brazilia (INCS). Oficialii NASa susțin că această regiune este cea mai defrișată din întreg Amazonul.
 
În prezent, Brazilia se confruntă cu 85% mai multe incendii, comparativ cu anul trecut: statisticile vorbesc de un total de 80 626 de incendii înregistrate până duminică.
 
După ce a fost amenințat cu sancțiuni economice de către liderii G7, președintele brazilian Jair Bolsonaro a anunțat că va trimite 43 de mii de militari în infernul din Amazon (asta după ce inițial îl destituise pe directorul INCS, pentru că nu a fost de acord cu ultimele date publicate, referitoare la incendii.
 
În unele zone, fumul e atât de gros, încât maschează aproape complet lumina soarelui, în vreme ce focul se întinde cu repeziciune în întreaga junglă.
 
Nu este încă foarte clar ce anume a cauzat aceste incendii: Bolsonaro susține că ele sunt naturale și izbucnesc în fiecare sezon uscat. Criticii săi, în special oamenii de știință, spun că de vină este exact politica guvernului care încurajează defrișările. Această politică ar fi dus la creșterea autorizațiilor pentru incendierea terenurilor, în scopul defrișării, acordate fermierilor.
 
Vorbim, practic, de un teren și jumătate de fotbal defrișat în fiecare minut, conform CNN.
 
Cu cât mai multă pădure e defrișată, cu atât scade umiditatea aerului și cu atât pământul va deveni mai uscat. Cu cât e mai uscat terenul, cu atât e mai probabil să ia foc. Mai mult foc, mai puțină pădure. Este un cerc vicios care se află abia la început.
 
Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri