Ungaria a modificat Constituția. Care sunt principalele amendamente aprobate de parlament

Data publicării:
1203 20constitutie 20ungaria-54269

Amendamentul prin care, printre altele, se limitează competenţele Curţii Constituţionale, a fost adoptat cu o majoritate zdrobitoare: 265 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 33 de abţineri. Asta, în condiţiile în care socialiştii au boicotat şedinţa, iar naționaliștii s-au abţinut de la vot.

Cele mai controversate puncte ale amendamentului se referă la rolul Curţii Constituţionale, al preşedintelui şi al Justiţiei.

Astfel, Curtea Constituţională nu va mai putea examina legile adoptate de parlament pentru modificarea Constituţiei decât ca formă, nu şi pe fond. De asemenea, campania electorală va fi mai scurtă şi se va desfăşura doar pe televiziunile publice, finanţate din bugetul de stat.

O altă modificare prevede că preşedintele Oficiului Naţional al Justiţiei are dreptul să decidă mutarea proceselor oriunde în ţară.

Citeşte şi: CRITICATĂ. Parlamentul Ungariei a aprobat modificarea Constituţiei

Schimbările constituţionale nu privesc doar funcţionarea statului de drept, ci şi unele aspecte sociale. Familia este considerată entitatea formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, cu sau fără copil.

În ceea ce-i priveşte pe studenţi, cei care beneficiază de locuri subvenţionate de stat trebuie să rămână în Ungaria după obţinerea diplomei. În caz contrar, ei sunt obligați să restituie banii cheltuiţi de stat pentru educaţia lor.

În fine, autorităţile locale pot evacua persoanele fără domiciliu, aflate în locuri publice.

Inițial, Curtea Constituţională anulase această prevedere, pe motiv că încălca principiul demnităţii umane. Premierul Viktor Orban şi-a apărat proiectul în plenul parlamentului.

Criticii susţin că guvernul lui Viktor Orban încearcă să preia controlul asupra unor instituţii-cheie ale statului şi să-şi aservească organismele care monitorizează media.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri