Urmașii mayașilor spun că evenimentul de pe 21 decembrie a fost interpretat greșit

Data publicării:
1812mayasi-39287

Orăşelul Xul, din Mexic a devenit un magnet pentru mii de turişti din toată lumea. Locul nu a fost ales întâmplător, pentru că Xul în limba mayaşă înseamnă sfârşit.

Data de 21 decembrie 2012 marchează finalul ultimei perioade din calendarul mayaş, care a cuprins 5.125 de ani. Mulţi au interpretat acest eveniment drept momentul în care lumea se va sfârşi. Localnicii nu cred că va avea loc vreo apocalipsă, şi afirmă cu tărie este vorba doar de o interpretare greşită a credinţelor lor.

„Credinţa noastră este că este doar finalul unui ciclu. Credem că nu ni se va întâmpla nimic tragic sau dezastruos. Este pur şi simplu sfârşitul unei ere”, spune Pedro Ucab May, descendent al mayaşilor

Totuşi, regiunea nu a fost ocolită de cataclisme. Acum 65 de milioane de ani, un asteroid masiv s-a prăbuşit în apropierea locului unde se află astăzi localitatea Xul. Impactul a fost atât de puternic încât unii savanţi susţin că a determinat dispariţia dinozaurilor.

Pentru unii, 21 decembrie este doar un pretext de a petrece, ori de a face bani. Ca şi în alte zone cu urme mayaşe, hotelurile din zonă sunt arhipline, iar locurile sunt rezervate până în ianuarie. Turiştii au toate condiţiile pentru o vacanţă cu totul specială.

Începutul noii ere maya va fi celebrat pe întreg teritoriul mexican şi în alte patru ţări unde cultura mayaşă a supravieţuit trecerii vremii - Guatemala, Belize, Salvador şi Honduras.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri