Sari la conținut

Vaci adăpate cu elicopterul

De mai bine de o săptămână, Elveţia este sub cod roşu de caniculă. Sunt aproape 33 de grade Celsius în Ţara Cantoanelor, temperaturi cu care fermierii, dar şi animalele lor, se întâlnesc destul de rar. Şi fiindcă rezervele de apă au scăzut foarte mult, vacile şi-au găsit un aliat în rândul armatei. Militarii au instalat în cantonul Vaud mai multe bazine uriaşe, pe care le alimentează cu apa adusă din lacuri.

Mireille Pittet, fermieră: Trebuie să economisim apa, trebuie să fim foarte atenţi să n-o irosim.

Andre Dunant, fermier: Suntem fericiţi că primim o mână de ajutor din partea armatei, care ne aprovizionează cu apă. Recunosc, e o uşurare.

Într-o singură săptămână, elicopterele armatei transportă şase milioane şi jumătate de tone de apă. Este un ajutor binevenit, fiindcă fermierii se bazează foarte mult pe câştigurile provenite din creşterea animalelor.

lt.col. Louis-Henri Delarageaz, armata elveţiană: Militarii implicaţi în operaţiune participă oricum la sesiuni de antrenament, aşa că nu există costuri suplimentare. Iar în ceea ce priveşte forţa aeriană, elicopterele zboară oricum în cadrul antrenamentelor.

Nu doar fermierii din cantonul Vaud au probleme din cauza secetei, fiindcă şi crescătorii de vite din regiunile vecine au cerut ajutorul armatei pentru cirezile lor. Este pentru a doua oară când fermierii din Ţara Cantoanelor apelează la ajutorul militarilor. Prima oară s-a întâmplat în 2003, an în care Elveţia a fost lovită de asemenea de un val de căldură sufocantă.