Val de caniculă în China. Shanghai a doborât recordul pentru cea mai ridicată temperatură, stabilit în urmă cu 149 de ani

Data publicării:
canicula china
Caniculă în China. Foto: Profimedia

Shanghai s-a sufocat miercuri sub valul de caniculă - mercurul din termometre a urcat până la 40,9 grade Celsius în metropola chineză, doborând recordul pentru cea mai ridicată temperatură, stabilit în 1873, conform serviciilor de meteorologie.

O parte din ţară s-a confruntat în ultimele zile cu un val de caniculă, iar autorităţile au emis alerte de caniculă. Temperaturile ar putea ajunge la 42 de grade Celsius în unele regiuni, iar media locale au relatat despre decese.

Valurile de caniculă din mijlocul verii nu sunt neobişnuite în China, în special în zonele aride din vestul şi sudul ţării. Dacă în Shanghai verile sunt călduroase, valurile de caniculă sunt mai puţin frecvente.

Subiectul a fost intens comentat pe reţelele sociale unde internauţii şi-au împărtăşit experienţele trăite. "Când m-am dus la test (pentru depistarea COVID-19 - n.a.), am avut impresia că eram carne pe un grătar", a scris un utilizator pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter, citat de Agerpres.

"Poate că (această căldură puternică) va arde toate virusurile", a glumit un alt utilizator de internet, în timp ce oraşul Shanghai se confruntă cu o revenire limitată a cazurilor de infectare cu COVID-19, la mai bine de o lună după încheierea unei perioade de lockdown.

În fotografiile care au devenit virale, lucrători sanitari îmbrăcaţi în costume de protecţie complete se răcoresc cu ajutorul unor blocuri de gheaţă pentru a putea efectua testele de screening sub soarele arzător.

Din cauza căldurii, aparatele de aer condiţionat funcţionează la viteză maximă, ceea ce a doborât recordurile de consum de energie electrică în mai multe regiuni, potrivit Bloomberg.

Autorităţile au avertizat asupra unor posibile consecinţe pentru agricultură, subliniind că temperaturile ridicate "nu favorizează" recoltarea orezului, porumbului, bumbacului şi a altor culturi.

Începând de marţi, 68 de oraşe - printre care Shanghai şi oraşul vecin Nanjing - se află sub cod roşu, cel mai ridicat nivel dintr-un sistem cu trei trepte pentru caniculă.

De la debutul măsurătorilor meteorologice, în 1873, în Shanghai s-au înregistrat doar 15 zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri