Val de frig polar în sudul SUA. Cel puțin 5 oameni au murit, iar peste 3.000 de curse aeriene au fost anulate

Data publicării:
iarna sua

În multe regiuni a fost decretată stare de urgenţă, iar şcolile au fost închise. Din cauza poleiului, traficul rutier a devenit un coşmar pentru şoferi. Au fost sute de accidente, şi cel puţin cinci persoane au murit. Şi circulaţia avioanelor a fost perturbată.

Peste 3.200 de zboruri au fost anulate, majoritatea la Atlanta, Chicago şi Houston. Alte 6.000 au fost amânate.

Frigul, lapoviţa şi chiar ninsoarea au pus stăpânire pe Georgia, Louisiana, Texas, Mississippi, Carolina de Nord şi Carolina de Sud, state obişnuite cu ierni blânde. Şoferii au fost avertizaţi să evite deplasările.

Nu suntem obişnuiţi cu asemenea polei, lapoviţă şi ninsori, cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Robert J. Bentley, guvernatorul statului Alabama.

Distanţe parcurse în 10 minute au fost străbătute în cinci ore. Într-un oraş din Alabama, peste 4500 de copii au rămas peste noapte în şcoli, pentru că autobuzele nu au circulat, iar părinţii nu au putut să vină să îi ia acasă, iar în Atlanta, o femeie a născut în maşină.

Autorităţile se declară neputincioase în faţa capriciilor vremii.

Sper că mama matură ne va ajuta în zilele următoare. Trebuie să recunoaştem că noi nu ne confruntăm des cu astfel de furtuni, prin urmare nu avem echipamente care să se compare cu cele din New York, Connecticut sau New Hampshire”, a declarat Pat McCrory, guvernatorul statului Carolina de Nord.

În New Orleans, la minus 5 grade Celsius, aeroportul a fost închis, iar instituţiile publice şi-au suspendat activitatea. Şi aici a nins, un fenomen care se întâmplă o dată într-o generaţie.

Recomandăm insistent ca oamenii să nu iasă pe şosele”, a spus Mitch Landrieu, primarul oraşului New Orleans.

Gerul a revenit şi în regiunile deja afectate de valul de frig de la începutul lunii. În Minnesota sunt prognozate temperaturi de minus 45 de grade Celsius, iar la Chicago minus 24 de grade.

Oraşul traversează una dintre cele mai lungi perioade glaciale din ultimele decenii. Stocurile de sare pentru drumuri sunt aproape epuizate, iar autorităţile au cerut ajutorul statelor învecinate.

Locuitorii din Ohio, Illinois şi Pennsylvania au fost martorii unui fenomen neobişnuit. Mormane uriaşe de zăpadă au apărut din senin pe străzi şi în parcuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri