Valul de refugiaţi dă aripi extremiştilor

Data publicării:
refugiati germania GettyImages-487212298-1

 

Marine Le Pen: FOTO Facebook 

Vorbim în această seară despre partidele extremiste din Europa şi mesajele lor anti-imigraţie, anti-refugiaţi. Zilele trecute premierul maghiar Viktor Orban spunea că ţara sa nu doreşte să primească mari comunităţi musulmane. În Marea Britanie, radicalii din UKIP cer reguli mult mai stricte pentru străini şi centre off-shore pentru azilanţi. În Franţa, Frontul Naţional condus de Marine Le Pen spune răspicat : "Nu mai putem primi pe nimeni. Imigraţia nu este o şansă, este o povară".

Marine Le Pen, în dialog cu realizator RTL.fr

Marine Le Pen: E o dramă teribilă, care ne-a emoţionat pe toţi. Pentru mine, e mai degrabă dovada "responsabilităţii" liderilor noştri. Sunt mii, zeci de mii de imigranţi care fac zilnic această traversare periculoasă, punându-şi viaţa în pericol. Pentru că, înaintea lor, unii au fost primiţi în Uniunea Europeană. Dacă am fi transmis un mesaj clar precum Australia, care nu a înregistrat niciun deces în largul coastelor sale, spunând că nu vă putem primi, dar că vă asigurăm securitatea şi vă trimitem în ţările de origine. Acest mesaj ar fi convins mii, zeci de mii de imigranţi ilegali să nu mai încerce să plece. Şi nu am mai fi văzut aceste imagini terifiante cu morţi în Mediterana sau în camioane.

Olivier Mazerolle, realizator RTL.fr: Ei fug de moarte, de fapt.

Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional: Fug de moartea trimisă de conducătorii noştri”.

Olivier Mazerolle, realizator RTL.fr: Cum aşa?

Marine Le Pen: Glumiţi. Aceste mari migraţii la care asistăm azi sunt consecinţa destabilizării Libiei. Nicolas Sarkozy, Bernand-Henri Levy, cu sprijinul lui Francois Hollande, au lăsat Libia pradă fundamentalismului islamist. Haosului, dezordinii, crimelor, barbariei. S-au făcut alegeri greşite, trebuie să recunoaştem. S-au făcut alegeri greşite. Suntem pe punctul să greşim în Siria. Au trimis moartea şi barbaria în aceste ţări. Evident este o situaţie pe care liderii actuali nu o pot gestiona.

Olivier Mazerolle, realizator RTL.fr: Moartea şi barbaria, doamnă Le Pen? Dar familia Assad, tată şi fiu, a ucis zeci de mii de sirieni. A asasinat chiar şi francezi. Barbaria exista de mult.

Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional: Spuneţi-mi, atunci îi primeam? La acea vreme, veneau şi erau primiţi la Elysee. Ce s-a schimbat? Când esti ancorat în realitate, trebuie să alegi politica răului celui mai mic. Ei bine, politica răului celui mai mic era să păstrezi aceste state funcţionale şi să acţioneză prin mijloace diplomatice.

Olivier Mazerolle, realizator RTL.fr: Cu barbari la conducere?

Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional: Au devenit barbari răi după ce au fost barbari buni, primiţi în toate capitalele europene. Să fim serioşi. Trebuia acţionat prin mijloace diplomatice. Nu le iau apărarea acelor conducători, nu i-am întâlnit niciodată, spre deosebire de toţi cei care au fost la putere în Franţa. Trebuia apelat la diplomaţie. Alegerea făcută a aruncat aceste ţări în braţele fundamentalismului islamist. Sincer, cine vine azi în faţa justiţiei să-şi recunoască vinovăţia? Să spună că a greşit, că s-a înşelat şi că este vinovat pentru situaţia de acum. Niciun lider nu are curaj să facă asta”.

Frontul Naţional condus de Marine le Pen a ieşit pe locul trei la ultimele alegeri prezidenţiale din Franţa. Canditura ei la prezidenţialele din 2017 este oficială. Spune că Germania acceptă imigranţi şi refugiaţi pentru că are nevoie de „sclavi", crede că Franţa ar trebui să iasă din spaţiul Schengen şi e convinsă că politica Uniunii Europene a fost mereu greşită.

Olivier Mazerolle, realizator RTL.fr: În anii 50, Uniunea Europeană ne-a spus că vrea să primim 150 de milioane de străini.

Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional: Timp de decenii, a fost politica dusă de UE. Ce se petrece acum, le cade bine. Pentru că speră că vor veni şi tineri care vor lucra pe salarii derizorii. Este în interesul lor, al marilor puteri financiare, dar nu şi în interesul popoarelor europene.

Olivier Mazerolle, realizator RTL.fr: Între timp, Aylan şi alţii au murit.

Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional: Să adunăm bărcile şi vasele cu clandestini şi să le trimitem, în condiţii de securitate, în porturile de unde au plecat. Încercăm împreună cu Egiptul să stabilizăm această zonă, în special Libia. Dar noi nu facem asta. Continuăm să facem greşeli”.

Marea Britanie. UKIP avertizează şi că va tăia beneficiile pentru imigranţi

În Marea Britanie, pentru liderul partidului UKIP, Nigel Farage, criza refugiaţilor care iau cu asalt Europa este o platformă perfectă ca să-şi popularize viziunile anti-imigraţie şi ca să încurajeze o ieşire a Marii Britanii din spaţiul comunitar. Radicalii din UKIP cer reguli mult mai stricte pentru străini şi centre de primire off-shore pentru azilanţi.

Nigel Farage, lider UKIP: „Referitor la planul Juncker de redistribuire a 160.000 de oameni în Europa, răspunsul meu este: să ne întoarcem la surse, să aflăm cine este refugiat şi cine nu. Singura modalitate de a stopa decesele şi exploatarea este să împiedicăm bărcile să mai vină şi să facem centre de primire a azilanţilor off-shore”

Partidul radical al lui Nigel Farage recunoaşte beneficiile unei imigraţii limitate, dar promite că, odată ajuns la guvernare, va schimba regulile. Vor fi oferite permise de muncă doar pentru muncitorii cu înaltă calificare. Şi încă alte câteva condiţii: străinii care vor să vină în Regatul Unit trebuie să vorbească engleză, să aibă locuinţă şi asigurare privată de sănătate.

Nigel Farage: „Am prezis că exact aşa va fi, dar presa britanică m-a ignorat complet. Există o politică europeană comună privind azilul. Domnul Juncker, preşedintele Comisiei, a spus că practic oricine traversează Mediterana va fi redistribuit undeva în Uniunea Europeană. Au făcut exact invers decât australienii, care în 2008 s-au confruntat cu aceeaşi situaţie. Mă opun ferm. Nu vreau să participăm la o politică europeană privind azilul. Chiar dacă domnul Cameron încearcă să se opună, tot ce trebuie să facă în Italia, este să le dea paşapoarte UE şi atunci, dacă vor dori, toţi vor putea veni în Marea Britanie”.

UKIP avertizează şi că va tăia beneficiile pentru imigranţi. La ajutoare vor avea acces doar cei care au contribuit cinci ani la sistemul de asigurări sociale şi care sunt rezidenţi de cel puţin 10 ani în Marea Britanie.

Cifrele oficiale nu le dau însă dreptate extremiştilor lui Nigel Farage. Potrivit unui raport al College of London, imigranţii din Europa Centrală şi Est, ale căror ţări au intrat în UE în 2004, au cerut cu 60% mai puţine beneficii decât britanicii. Iar în fiecare an după 2004, est-europenii au plătit mai multe taxe decât ajutoare încasate.

Nigel Farage: „Odată ce au intrat în Uniunea Europeană, dacă au fost acceptaţi de alte state membre ale UE, atunci au paşapoarte UE şi sunt liberi să vină în Marea Britanie. Acesta este miezul problemei, pentru care UKIP spune că nu poţi controla migraţia în interiorul Marii Britanii dacă nu-ţi controlezi propriile graniţe. Şi nu-ţi poţi controla propriile graniţe dacă eşti membru UE. Oricare ar fi poziţia Ministerului de Interne, ar trebui să nu participăm la politica europeană externă şi să susţinem libera circulaţie în UE. Odată ce oamenii vin şi primesc paşapoarte UE, nu mai putem face nimic”.

UKIP promite că va înăspri şi condiţiile pentru reîntregirea familiilor.

Jurnalist SkyNews: „Aveţi vreun pic de compasiune pentru cei care mor în Mediterana?”

Nigel Farage: „Întotdeauna am spus că Marea Britanie ar trebui să le ofere statut de refugiat, în special celor din comunităţile creştine din Libia şi Siria. Dar acum vorbim de ceva diferit. Este un semnal trimis multor ţări din nordul Africii cum că porţile Uniunii Europene sunt deschise. Putem să vorbim, în următorii ani, despre milioane şi milioane de oameni, care ar putea veni în Europa”. Însă electoratul britanic nu prea mai rezonează la mesajele xenofobe ale UKIP. Dovada: rezultatele slabe obţinute la alegerile legislative din mai. Nici oficialii europeni nu îl mai bagă în seamă pe Nigel Farage. Dovada: comentariul preşedintelui Comisiei Europene, făcut la Strasbourg, după ce fusese întrerupt de mai multe ori de liderul UKIP.

Jean Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene: „Puteţi să mă întrerupeţi din când în când, dar nu o să vă răspund de fiecare dată, deoarece ce spuneţi nu are nicio valoare”.

În iulie, europarlamentarul Nigel Farage a desfiinţat însăşi ideea de Uniune Europeană.

Nigel Farage: „Trebuie să înţelegem de ce nu funcţionează UE. Acei monştri, inclusiv Mitterand, au făcut un plan deştept, dar periculos. Au crezut că dacă fac o uniune economică şi monetară, peste noapte va fi şi o uniune politică. Că nu vor fi excepţii, că Nordul şi Sudul Europei se vor uni, că vom începe să ne iubim unii pe alţii, că toţi vom simţi identitatea europeană, că ne vom închina la steag şi la imn. Iar nouă, care am criticat proiectul, ni s-a spus că suntem extremişti şi că nu avem viziune. Noi am avut o viziune: am înţeles că ţările Europei sunt diferite. Dacă obligi popoare diferite să convieţuiască fără acordul lor, este puţin probabil că va funcţiona. Iar acest plan a eşuat”. Soluţia pentru toate aceste probleme promisă de UKIP electoratului este ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar.

O poziţie extrem de radicală a avut şi premierul maghiar Viktor Orban

În faţa unei situaţii fără precedent, cu mii de refugiaţi care traversau ţara în drum spre Occident, Orban a avertizat că este pusă în pericol chiar identitatea creştină a Europei şi a transmis un mesaj clar: Ungaria nu vrea comunităţi de musulmani!

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Credem că fiecare popor are dreptul să decidă dacă vrea să convieţuiască alături de mari comunităţi musulmane. Este dreptul lor de a decide. Dacă decid să convieţuiască, atunci o pot face. Noi nu dorim. După părerea mea, avem dreptul să nu primim mari comunităţi musulmane. Aceasta este politica noastră. Noi nu vrem. Nu ne place tot ce vine din Occident. Probabil le-a plăcut celor care au făcut-o, dar nouă nu ne place”.

Viktor Orban: „Dacă traficanţii şi imigranţii ilegali vor vrea să vină în număr mare în Ungaria prin Croaţia, atunci vom avea nevoie de garduri şi acolo. Nouă, maghiarilor, ne este foarte teamă, europenii au şi ei temeri, deoarece vedem că liderii europeni, inclusiv prim-miniştrii, nu sunt în stare să ţină situaţia sub control. Nu este o problemă europeană. Este problema Germaniei. Nimeni nu vrea să rămână în Ungaria. Nu ne este greu cu cei care vor să stea în Ungaria. dar nimeni nu vrea să rămână în Ungaria, nici în Slovacia, Polonia sau Estonia. Toţi vor să ajungă în Germania”.

Pe aceeaşi linie cu premierul sunt şi extremiştii de la Partidul Jobbik, care au protestat la graniţa cu Serbia, pe unde treceau sutele de imigranţi. Ultranaţionaliştii din Ugaria sunt nemulţumiţi că statul  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri