Varianta sud-africană a virusului SARS-CoV-2, descoperită în Israel

Data actualizării: Data publicării:
israel aeroport profimedia-0595801086
Foto: Profimedia

Varianta B.1.1.529 a coronavirusului, provenită din Africa de Sud, a fost descoperită la o persoană care s-a întors în Israel din Malawi. Alte două cazuri sunt investigate, a scris vineri Jerusalem Post, citând Ministerul Sănătății.

În toate cele trei cazuri, este vorba de persoane vaccinate care s-au întors din străinătate. Autoritățile verifică detaliile privind stadiul vaccinării, potrivit JP.

Varianta B.1.1.529 atrage o preocupare deosebită, deoarece are peste 30 de mutații la proteina Spike, a explicat prof. Nadav Davidovitch, directorul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Ben-Gurion.

El a mai spus că această variantă s-a răspândit foarte repede în Africa de Sud, chiar mai repede decât varianta Delta, și există îngrijorări că ar putea cauza o formă mai gravă a bolii. 

Până acum, majoritatea cazurilor cu noua variantă au fost confirmate în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong.

Premierul israelian Naftali Bennett a anunțat joi seara că Africa de Sud și câteva țări vecine au fost adăugate pe lista țărilor din zona roșie, interzicând practic israelienilor să călătorească în și din aceste țări. Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini au fost plasate pe lista „roșie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste țări și nu este cetățean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în țară.

Marea Britanie a interzis temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini începând de vineri.

De asemenea, guvernul japonez a decis să înăsprească controalele la frontieră pentru vizitatorii din Africa de Sud și din alte cinci țări africane.

Germania va declara Africa de Sud „zonă cu variante de virus”, vineri, a declarat o sursă a Ministerului Sănătăţii, citată de Reuters.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că UE intenționează să introducă o interdicție de călătorie pentru țările din Africa de Sud, în încercarea de a proteja statele membre de noua variantă a coronavirusului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri