Venezuela este la un pas de izolare completă. Ultimatumul dat de Nicolas Maduro

Data actualizării: Data publicării:
harta Venezuela
Foto: Shutterstock

Nicolas Maduro a anunțat că Venezuela va închide granița cu Brazilia, din cauza tensiunilor privind camioanele cu ajutoare umanitare blocate la intrarea în țară. De asemenea, președintele contestat al Venezuelei a dat un ultimatum, avertizând că ia în calcul să închidă și granița cu Columbia, o decizie care ar izola complet țara de restul lumii, scrie CNN.

harta Venezuela
Foto: Shutterstock

Într-un discurs televizat, Nicolas Maduro a anunțat închiderea graniței cu Brazilia și a avertizat asupra intrării în țară a ajutoarelor umanitare blocate atât la granița cu Columbia, cât și cu Brazilia, pe care Maduro le consideră „o provocare”.

Guvernul brazilian de dreapta condus de preşedintele Jair Bolsonaro se află printre statele care l-au recunoscut oficial pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept preşedintele legitim al Venezuelei.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Bolsonaro, Otavio Rego Barros, a declarat marţi că, într-o acţiune coordonată cu SUA, vor fi plasate alimente şi medicamente în oraşul de graniţă Pacaraima pentru a fi colectate de „guvernul preşedintelui Juan Guaido”, acesta fiind motivul pentru care Maduro a decis închiderea graniţei.

Venezuela și-a închis deja granițele aeriene și martitime cu Curacao, dar și cu insulele Aruba și Bonaire. Președintele autoproclamat și recunoscut de comunitatea internațională Juan Guaido a plecat spre Cucuta, la granița cu Columbia, pentru a întâmpina ajutoarele umanitare.

Deşi a negat că ar exista o criză umanitară, Nicolas Maduro a anunţat în această săptămână că Venezuela va primi 300 de tone de ajutoare umanitare din partea Rusiei.

În ciuda apelurilor repetate făcute de Guaido, de opoziție, dar și de administrația Trump, armata venezueleană îi rămâne loială lui Maduro.

Peste trei milioane de venezueleni au fugit din din ţară în ultimii ani, Venezuela confruntându-se cu hiperinflaţie şi o criză de alimente şi medicamente, conform ONU.

Maduro, care se află la putere din 2013, a fost criticat atât pe plan intern cât şi extern pentru felul în care a gestionat economia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri