Venezuela lansează bancnota de 1 milion de bolivari, însă hiperinflația o face să fie aproape lipsită de valoare

Data actualizării: Data publicării:
Bancnote din Venezuela
Sursa foto: Profimedia Images / Rayner Pena/dpa/Alamy

Banca Centrală din Venezuela (BCV) a lansat noi bancnote, cu valoare mai mare, pe măsură ce hiperinflația și sancțiunile aplicate de SUA și alte țări continuă să erodeze economia țării sud-americane, informează Deutsche Welle.

BCV a anunțat săptămâna trecută lansarea a trei bancnote noi: de 200.000, 500.000 și 1 milion de bolivari. Din cauza inflației galopante, cea mai mare bancnotă introdusă în circulație, în valoare de 1 milion de bolivari, valorează doar 52 de cenți americani. De cele mai multe ori, prețurile produselor din Venezuela sunt afișate în dolari.

Noile bancnote vor circula alături de vechile bancnote, în valoare de 10.000, 20.000 și 50.000 de bolivari, a căror utilitate a deveni limită, cea mai mare dintre ele valorând doar 2 cenți americani.

Bancnotele au intrat "treptat" în circulație de luni, potrivit BCV.

În ultimii ani, diferite guverne venezuelene au ales să tipărească noi bancnote, cu denominații mai mari, pentru a face față inflației uriașe.

Rata anuală a inflației din Venezuela a atins 2665% în luna ianuarie, potrivit băncii centrale, iar oamenii au renunțat aproape complet să folosească bancnote, preferând cardurile bancare.

În ultimii 7 ani, sacțiunile impuse de SUA, Uniunea Europeană și alte state au afectat grav economia Venezuelei. Au fost țintite operațiunile statului sud-american de extragere a petrolului și de minerit de aur, precum și alte activități.

SUA nu recunoaște guvernul condus de președintele Nicolas Maduro, succesorul fostului lider Hugo Chavez. Situația economică a țării s-a înrăutățit după scăderea prețurilor petrolului și de restricțiile impuse asupra vânzărilor de produse petroliere rafinate pe plan local. Venezuela dispune de rezerve uriașe de petrol și gaze naturale.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri