Venezuela: Maduro a vrut să fugă din țară, Guaido cere continuarea protestelor

Data actualizării: Data publicării:
soldati venezuela care au pactizat cu protestatarii
Foto: Guliver/Getty Images

Cel puţin 69 de oameni au fost răniţi marți în capitala Venezuelei, unde s-au tras focuri de armă şi unde blindatele forţelor de ordine au intrat în manifestanţi. Incidentele au avut loc în timpul unui miting organizat de preşedintele autoproclamat, Juan Guaido, care le-a cerut soldaţilor să întoarcă armele împotriva lui Nicolas Maduro. El susţine că regimul acestuia s-a sfârşit. De cealaltă parte, liderul Venezuelei a denunţat o tentativă de lovitură de stat, care ar fi fost înăbuşită, şi a spus că toţi vinovaţii vor fi pedepsiţi. Statele Unite afirmă însă că Maduro ar fi fost pe punctul de a fugi din Venezuela în Cuba, dar Rusia l-ar fi convins să renunțe. Juan Guaido a chemat oamenii la un nou miting uriaş, miercuri, care se vrea faza decisivă de înlăturare a regimului Maduro.

„Este clar că armata este alături de poporul venezuelean şi nu de dictator. Operaţiunea Eliberarea a început!” Anunţul triumfalist al preşedintelui autoproclamat al Venezuelei a fost făcut din faţa unei unităţi militare. Juan Guaido a venit aici ca să-i convingă pe soldaţi să treacă de partea sa. A reuşit doar parţial, fiindcă numai un grup de militari i-a ascultat chemarea. Spiritele s-au încins rapid, iar în apropiere s-au auzit focuri de armă.

„Apăraţi libertatea! Să scăpăm de tiranie! Da, oamenii pot realiza asta, jos cu tirania! Toată lumea să iasă în stradă!” au strigat oamenii.

Forţele de ordine au intrat cu blindatele în mulţime. Sunt unele dintre cele mai violente scene de la debutul protestelor din Venezuela. Mai multe zeci de oameni au fost răniţi în luptele dintre protestatari şi forţele de ordine.

Juan Guaido cheamă oamenii la faza finală de înlăturare de la putere a lui Maduro

Pe de altă parte, liderul opoziției, Juan Guaido, a chemat oamenii, miercuri, la un miting uriaş, care se vrea faza decisivă de înlăturare a regimului Maduro.

„Fraţi venezueleni, vă vorbeşte preşedintele vostru interimar Juan Guaido, comandantul legitim al forţelor armate. Afirmaţia regimului prin care susţine că are controlul forţelor armate este o farsă. Maduro nu are sprijinul, nici respectul forţelor armate şi cu atât mai puţin al poporului. Noi, venezuelenii care ne-am ridicat paşnic împotriva regimului, avem şansa să ne cucerim viitorul, în faza decisivă a operaţiunii Liberate, să punem capăt uzurpării. Toată Venezuela, în stradă!”, a cerut Guaido.

În ciuda violenţelor, oficialii de la Caracas susţin că au situaţia sub control.

Amenințările lui Maduro

„Lovitura de stat împotriva guvernului constituţional pe care îl prezidez, împotriva instituţiilor legitime ale Venezuelei, împotriva Constituţiei şi păcii din ţară nu poate rămâne nepedepsită. Un complot, o încăierare pucistă.  Este un grup mic, de vreo 20 de ofiţeri, toţi identificaţi, care au ales calea trădării, pierderea carierei, şi-au vândut sufletul extremei drepte puciste. Vor vedea ce destin îi aşteaptă!”, a amenințat la televiziune președintele Nicolas Maduro.

De altfel, un general de armată i-a avertizat pe protestatari că ar putea urma o baie de sânge, dacă lucrurile nu se vor calma.

Vladimir Padrino, ministrul venezuelean al Apărării, a spus, la rândul său: „Nu vom permite nicio ameninţare la adresa statului de drept, la adresa democraţiei şi Constituţiei. Armele republicii vor fi folosite pentru a-i apăra suveranitatea şi independenţa!”

Între altele, Nicolas Maduro l-a făcut mincinos pe secretarului de stat american Mike Pompeo care afirmase că aproape îl convisese pe liderul de la Caracas să plece cu un avion în Cuba. „Din câte ştim, era pregătit să plece, luase decizia pe care îl presam de ceva vreme să o ia, apoi s-a răzgândit în urma unei intervenţii a ruşilor. Sperăm că se va gândi mai bine şi se va urca în avion”, declarase secretarul american de stat.

Citiți și: Ce se întâmplă în Venezuela? Explicațiile lui Cristian Diaconescu, fost ministru de externe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri