Viața dictatorilor Kim, secret de stat

Data publicării:
dinastia kim

Este cel mai închis şi represiv regim din lume. Economia, programul nuclear, lagărele, adevărata viaţă a oamenilor - Coreea de Nord este o ţară despre care ştim doar crâmpeie. Nu e de mirare, deci, că şi liderii supremi care au condus această ţară sunt înconjuraţi de mister, de secrete. Cultul personalităţii e rege în Coreea de Nord. Adevărul despre liderii ei contează mai puţin.

Să ne uităm la Kim Jong-un, de exemplu. A venit la putere în decembrie 2011, după ce a murit tatăl său, Kim Jong-Il. Dar lumea a aflat de existenţa lui Kim Jong-un abia în 2010, când a apărut prima oară în public. Nici măcar azi nu ştim cu siguranţă câţi ani are.

Elise Labott, corepondent CNN: „Copil fiind, a fost trimis la studii la o prestigioasă şcoală din Elveţia, unde s-a înscris cu nume fals şi s-a prezentat drept fiul unui diplomat coreean. A intrat apoi la Academia Militară Coreeană şi a fost promovat rapid în conducerea armatei. La moartea tatălui său, în 2011, venirea lui Kim Jong-Un la putere a fost sprijinită de elita politică. În ciuda statutului de paria pe scena internaţională, Kim Joung-Un şi-a creat acasă o imagine de zeu, precum făcuse bunicul său, Kim Ir Sen. Peste tot pe unde merge, e primit cu devoţiune fanatică. Bărbaţii se aruncă în apă doar să se apropie de el. Femeile plâng isteric. E greu de spus cât din acest devotament este real, dar regimul nord-coreean se descurcă foarte bine să menţină cultul personalităţii lui Kim Jong-Un.”

Despre familia actualului dictator nord-coreean se ştiu şi mai puţine lucruri. Ri Sol-ju, soţia lui despre care mulţi analişti străini pun serios la îndoială că acesta ar fi numele său real. Nu ştim câţi ani are şi când s-au căsătorit. A apărut pentru prima dată alături de el în public în 2012. Cei doi ar avea unu sau chiar doi copii.

În ciuda uriaşului efort propagandistic de la Phenian, fragmente ale portretului real al lui Kim Jong-un mai ies, din când în când, la iveală.

Într-o ţară măcinată de foamete şi sărăcie, există informaţii care arată că dictatorul ar cheltui sume uriaşe pentru luxul său personal. Numai în 2012, bugetul dedicat exclusiv lui Kim Jong-un ar fi crescut cu 645 de milioane de dolari faţă de anul precedent. Îi plac brânzeturile franţuzeşti şi băuturile fine şi se spune că şi-ar trata impotenţa cu venin de şarpe.

Dar secretul şi teroarea nu sunt arme inventate de Kim Jong-un. Şi ceilalţi lideri nord-coreeni din dinastia Kim sunt, şi azi, la fel de învăluiţi în mister.

Marele nostru camarad, Kim Jong-il, secretarul general al Partidului Muncitorilor din Coreea, preşedintele Comisiei Naţionale de Apărare şi comandantul suprem al armatei Republicii Populare Coreea, a plecat dintre noi. ”

Anunţul, în 2011, al morţii lui Kim Jong-il venea după ani de speculaţii cu privire la sănătatea liderului de la Phenian. Au fost perioade în care nici nu se ştia dacă mai era în viaţă.

Detaliile despre naşterea lui Kim Jong-il sunt secret de stat. Se crede, totuşi, că s-a născut în Siberia, în 1941. Numele lui adevărat este Yuri Irsenovici Kim. Familia lui era în exil în Siberia, în timp ce peninsula coreeană era ocupată de Japonia. Tatăl lui a fost Kim Ir Sen, primul lider suprem al Coreei de Nord, care a condus ţara cu mână de fier timp de 46 de ani. I-a urmat la putere în 1994. Iar Coreea condusă de el a devenit mult mai despotică decât pe vremea tatălui.

Dincolo de despotism, însă, a fost vorba şi de multă incompetenţă. Politicile lui economice au fost atât de proaste, încât dezastrul a fost inevitabil. Aşa s-a ajuns la marea foamete nord-coreeană de la mijlocul anilor '90. Nu avem de unde să ştim cu exactitate, dar se crede că 2 milioane de oameni au murit atunci. Dar foamea trebuia acoperită cumva. Nu cu mâncare, ci cu arme. Iar oamenii nu vedeau în el un lider, ci un zeu.

Acest zeu avea, totuşi, plăceri cât se poate de lumeşti. Filmul era de departe cea mai mare dintre ele. A răpit regizori şi actriţe din Coreea de Sud pentru a construi o industrie a filmului în Nord. Se spune că arhiva lui personală conţinea până la 20.000 de filme. În video de mai sus se poate urmări un exemplu dintr-un film cu monştri regizat de un sud-coreean răpit la ordinul lui Kim Jong-il. În toate filmele, producător executiv era el însuşi.

Încă un secret pe care supuşii lui nu-l ştiau: se spune că avea o obsesie pentru Elvis Presley. A fost căsătorit, dar a avut şi multe amante. Unele dintre ele erau tocmai actriţele pe care le-a răpit din Sud. Cei care au fugit din Coreea de Nord au povestit că avea 17 palate. Jurnaliştii de la Sunday Telegraph au dezvăluit că liderul de la Phenian avea depozite de 4 miliarde de dolari în băncile europene. Era asigurarea lui în cazul în care ar fi trebuit să fugă.

Nici măcar azi nu ştim cu certitudine câţi copii a avut Kim Jong-il. Se spune că a lăsat în urmă cel puţin trei băieţi şi două fete. Multă vreme, s-a crezut că întâiul născut, Kim Jong-nam, îl va succeda, şi nu Kim Jong-un. Dar totul s-a schimbat când acesta a fost prins cu paşaport fals pe un aeroport din Japonia. Încerca să viziteze în secret Disneyland-ul din Tokio. Un secret pedepsit dur într-o ţară în care secretomania e un stil de viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri