Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, i-a numit pe frații Țarnaev imitaţii de jihadişti

Data publicării:
tamerlan

Vicepreşedintele american, prezent şi el la slujbă, a lansat un atac dur la adresa celor doi fraţi ceceni, pe care i-a numit „jihadişti falşi”. Se pare că aceștia voiau să fugă din Boston şi să se ducă la New York să-şi sărbătoreze succesul, a declarat şeful poliţiei din New York, Ray Kelly.

Funeraliile au avut loc chiar pe terenul de sport al Institutului Tehnic din Massachusetts. Poliţistul Sean Collier, în vârstă de 26 de ani, a fost împuşcat mortal de către fraţii Ţarnaev, în timp ce aceştia încercau să fugă. Vicepreşedintele Joe Biden, prezent şi el la ceremonie, a lansat un atact dur la adresa teroriştilor care au de gând să atace Statele Unite.

„Nu pot să ne înfrângă, nu pot să ne dea la o parte, nu pot să ne ocupe în acest mod. Chiar dacă este toată al-Qaeda sau doar doi jihadişti falşi şi laşi aici la Boston”, a spus acesta.

Casa Albă respinge acuzaţiile potrivit cărora autorităţile americane ştiau de legăturile islamiste ale lui Tamerlan Ţarnaev, fratele mai mare care ar fi pus la cale atacurile, dar că nu au luat măsuri.

„Tamerlan Ţarnaev era monitorizat de sistemele noastre atunci când călătorea, dar ştim că FBI a făcut o investigaţie amănunţită în 2011 şi nu a găsit nicio activitate teroristă”, a precizat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Oficialii din Daghestan, provincia rusă din care provine familia Ţarnaev, afirmă că există o ruptură în societatea islamică care dă naştere unor tensiuni puternice.

„Acei oameni care trăiesc şi studiază în ţări islamice ajung cumva sub influenţa teroriştilor internaţionali. De aici primesc finanţare, din străinătate, ca să atace poporul rus”, subliniază Said Amirov, primarul oraşului Mahachkala.

Tatăl celor doi suspecţi va merge în Statele Unite pentru a răspunde la întrebările anchetatorilor. Poliţiştii vor încercă să descopere cum s-au radicalizat cei doi fraţi, mai ales că mare parte din viaţă şi-au petrecut-o în Occident.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri