Victor Ponta va participa la ceremonia dedicată lui Nelson Mandela

Data publicării:
nelson mandela

Ceremonia va avea loc pe stadionul din Johannesburg. La ea vor asista printre alţii preşedinţii american Barack Obama, francez Francois Hollande şi cel iranian, Hassan Rohani.

România va fi reprezentată de premierul Victor Ponta, iar Marea Britanie de omologul acestuia, David Cameron. De la ceremonii va lipsi însă Dalai Lama, căruia în trecut i-a fost refuzată de două ori viza pentru Africa de Sud.

Nici premierul israelian Benjamin Netanyahu nu va veni la funeralii. Motivul oficial este costul enorm al călătoriei, estimată la un milion şi jumătate de euro.

Nelson Mandela a murit joi, la vârsta de 95 de ani.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a precizat luni că nu va participa la ceremonii, din cauza lipsei banilor în bugetul Administrației Prezidențiale.

„Trebuie să rămână și cineva acasă, nu? Dacă toată lumea pleacă”, a comentat râzând șeful statului, la întrebarea jurnaliștilor privind eventualitatea plecării în Africa de Sud.

„Eu mai am bani în buget doar pentru Consiliul European din decembrie, deci nu aveam cum să fac deplasarea. Pentru deplasările programate am și renunțat de altfel la deplasarea la sesiunea plenară a ONU din septembrie”, a declarat președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri