Sari la conținut

VIDEO. Cât de periculoase sunt valurile produse de uragan

Forţa unui uragan este imprevizibilă. Imaginaţi-vă o viteză a vântului comparabilă cu cea a unei maşini de curse şi ploi de proporţii uriaşe. Dar pentru că uraganul se formează deasupra oceanului, la fel de înspăimântătoare şi periculoase sunt şi valurile. Un material video al postului de televiziune ABC arată ce distrugeri pot provoca acestea.

Valurile de furtună reprezintă apa care se adună la ţărm înainte şi în timpul uraganului. În centrul vijeliei, unde presiunea atmosferică scade, nivelul apei creşte. Apa se adună în acelaşi loc cât uraganul este încă deasupra oceanului.

Dar pe măsură ce furtuna se apropie de uscat, vântul puternic împinge apa spre mal. Apa nu poate decât să urce şi să înainteze pe uscat şi ajunge uneori la şase metri înălţime.

Să spunem că sunteţi într-o casă pe malul mării. Cam aşa s-ar putea întâmpla lucrurile. Apa se apropie rapid fără a putea fi stăpânită. Intră în casă şi urcă până la tavan. În timpul uraganului Sandy, casele au fost inundate rapid, nivelul apei a urcat până la 2,5 - 2,7 metri în interior. Iar când valurile de furtună sunt însoţite şi de maree puternică, apa avansează într-un ritm cu potenţial devastator. Unii cred că vântul puternic este cea mai mare ameninţare, când de fapt valurile de furtună sunt cel mai mare pericol la adresa oamenilor şi proprietăţilor în timpul unui uragan.