Sari la conținut

VIDEO | China prezintă în premieră avionul „invizibil” J-20

China a prezentat în premieră avionul de luptă invizibil Chengdu J-20 în deschiderea celei mai mari expoziții aviatice din țară, care a început marți la Zhuhai, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Airshow China oferă Beijingului o oportunitate de a-și etala ambițiile în domeniul aerospațial civil și în cel militar, în condițiile în care se estimează că piața aviatică din China o va depăși pe cea din SUA în următorul deceniu.

Două avioane de luptă J-20 au trecut pe deasupra demnitarilor, a sutelor de spectatori și a oficialilor din industria aviatică prezenți la ceremonia de deschidere într-un survol de 60 de secunde, generând un zgomot asurzitor care a fost întâmpinat cu strigăte și aplauze și care a declanșat alarmele autoturismelor din parcare.

„Este în mod clar un mare pas înainte pentru capacitatea de luptă a Chinei, a declarat Bradley Perrett de la Aviation Week, un observator veteran al evoluțiilor din domeniu în China.

Analiștii spun că este prea devreme pentru a spune în ce măsură noul avion de luptă chinez este pe măsura capacităților de evitare a radarului ale Lockheed Martin F-22 Raptor, dezvoltat de Forțele aeriene americane și cea mai asemănătoare variantă a J-20, sau ale ultimului avion de asalt intrat în arsenalul SUA, Lockheed F-35.

Imaginile neoficiale cu prototipul J-20 au alimentat discuții privind balanța de putere din regiune încă de când au apărut prima dată, în 2010. Experții susțin că China a rafinat designul în speranța de a reduce decalajul față de Washington.

Cao Qingfeng, un inginer din domeniul aviației, a declarat după ce a urmărit survolul avioanelor J-20 că acesta este o demonstrație uluitoare a dezvoltării industriei și producției aeronautice din China, fapt cu care oficialii occidentali au fost de acord.

„Asta arată că acum au încredere să le prezinte în public, a declarat un oficial din industria occidentală care urmărește expoziția bienală de la lansarea sa, în urmă cu 20 de ani. Acesta este un avion pentru China într-un mod în care J-31 nu este, este acela pe care îl dezvoltă pentru ei, a adăugat el. Avionul de tip J-31 destinat în principal exportului a fost prezentat în premieră la expoziția de la Zhuhai din 2014.

Președintele chinez Xi Jinping a făcut eforturi pentru consolidarea forțelor armate în contextul în care China își asumă un rol mai activ în regiune, în special în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, notează Reuters.

Nu se știe când sau dacă avionul invizibil J-20 va fi expus după survolul demonstrativ sau dacă directorilor de companii străine și ziariștilor li se va permite să arunce o privire de aproape pentru a evalua eficiența noului model, în condițiile în care unii observatori străini au pus sub semnul întrebării capabilitățile sale de a fi invizibil pentru radar.