VIDEO. Cum arată cartierul abandonat al castelelor. 700 de clădiri impunătoare sunt nefolosite

Data actualizării: Data publicării:
cartier-castele-abanadonate-turcia
Foto: Burj Al Babas

Zeci de mii de locuitori au sărbătorit victoria zdrobitoare a lui Ekrem Imamoglu, după ce preşedintele Erdogan a cerut repetarea votului şi a pierdut iar. El spusese odată aşa: „Cine câştigă Istanbulul câştigă Turcia”. Oamenii i-au transmis acum un mesaj limpede conducătorului ţării. Prin votul lor, locuitorii au respins conducerea tot mai autoritară a preşedintelui Erdogan. Avântul în construcţii pe care el îl încurajase a eşuat, iar acum peisajul e presărat cu proiecte abandonate. Una dintre victimele acestei recesiuni economice e proiectul staţiunii Burj al Babas. Însă acest proiect de lux a devenit un avertisment care-i îndeamnă pe investitori la precauţie.

Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Cine n-ar vrea să aibă un castel? Şi aici sunt multe dintre care să alegi. În total, mai mult de 700. Pare un loc desprins din basme.

Dar basmul s-a transformat în coşmar pentru dezvoltatorul Mezher Yerdelen, deoarece nimeni nu vrea să locuiască aici. Lui i-a venit ideea construirii acestor vile în stil "castel", la 200 de kilometri est de metropola Istanbul.

Mezher Yerdelen, dezvoltator imobiliar: „Ne aflăm într-un foişor pe care-l are fiecare vilă. De aici, proprietarii se pot bucura de frumuseţea peisajului naturii. Au, de asemenea, o perspectivă frumoasă asupra proprietăţii şi a celorlalte vile. Ne gândim că le-ar putea cumpăra prietenii noştri arabi, deoarece am văzut cât au fost de dornici să investească în ţara noastră în ultimii ani.”

Dar visurile lui Yerdelen nu au ajuns realitate, pentru că arabii s-au ţinut departe de acest proiect. Unul în care s-au investit 200 de milioane de dolari, înainte ca dezvoltatorul să-şi declare falimentul, anul trecut.

E doar unul dintre multele proiecte imobiliare care au eşuat în Turcia.

Avântul în construcţii - care fusese alimentat de dobânzi scăzute şi de credite ieftine - a luat sfârşit.

Experţii spun că dezvoltatorii au pierdut de tot simţul al proporţiilor şi au construit mult mai multe locuinţe decât era necesar. Acum, în timp ce inflaţia tot creşte şi lira turcească e din ce în ce mai anemică, industria construcţiilor suferă.

Seyfettin Gürsel, economist la Universitatea Bahçeşehir din Istanbul: „În comparaţie cu anul trecut, vânzările de case noi au scăzut drastic. Numărul de ipoteci a scăzut cu aproape 80 la sută. Asta a dus la concedieri masive în industria construcţiilor. Unul din şase muncitori şi-a pierdut slujba. Cum în acest sector sunt angajaţi cam două milioane de oameni, vă puteţi închipui gravitatea situaţiei.”

Aşa cum a fost gândit, proiectul locativ Burj al Babas trebuia să genereze multe locuri de muncă. Însă în oraşul învecinat, Mudurnu, oamenii au privit aproape de la început cu scepticism proiectul complexului "cu castele". Oraşul e cunoscut pentru casele tradiţionale din lemn - nu pentru castele din beton.

Istoricul local Mehmet Cantürk locuieşte într-o casă de lemn veche de 200 de ani, pe care a renovat-o cu mult drag. De altfel, este mândru de tradiţiile artizanale din Mudurnu.

Mehmet Cantürk, istoric: „În casa asta, nici măcar cuiele nu provin dintr-o fabrică! Ci au fost făcute de un fierar, cu ciocanul, pe nicovală.”

De aceea, pe Cantürk îl supără faptul că un proiect imobiliar gen Disneyland, mai ales pentru străini, a fost construit la doar câţiva kilometri depărtare. Locuitorii din Mudurnu îl văd ca pe o ameninţare la adresa tradiţiilor şi valorilor lor seculare.

Mehmet Cantürk: „Aici încă există un simţ al comunităţii. Ne ajutăm şi ne sprijinim unii pe alţii. Cum putem trece tradiţiile şi valorile noastre următoarei generaţii când mii de oameni - a căror singură legătură cu acest loc e o investiţie imobiliară - se stabilesc aici?”

Probabil că nu trebuie să-şi facă prea multe griji. E posibil ca nimeni să nu se mute aici vreodată. Burj al Babas pare destinat să devină un oraş-fantomă. Ca să evite acest lucru, Mezher Yerdelen vinde aceste castele cu doar 350.000 de euro bucata. Şi încă speră să atragă cumpărători care vor să se simtă... castelani.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri