VIDEO. Cum arată satul construit din rachete

Data actualizării: Data publicării:
Qezelabad

De zeci de ani, locuitorii unui sat din Afganistan trăiesc înconjuraţi de rachete în propriile case. Ba chiar şi-au construit poduri, au ridicat araci şi au făcut opritoare pentru uşi din aceste proiectile care pot exploda oricând. Pare ireal, dar este cât se poate de adevărat. Cum s-a ajuns aici, vedeţi într-un reportaj BBC.

Locuitorii din Qezelabad trăiesc de mulţi ani înconjuraţi de rachete neexplodate pe care le-au folosit să construiască pereţii caselor sau să le susţină tavanele. După ce trupele sovietice s-au retras din Afganistan acum 30 de ani, după un război de 10 ani, localnicii nu şi-au putut permite să achiziţioneze materiale de construcţii. Aşa că au folosit ce au găsit, inclusiv rachete lăsate în urmă de armata sovietică.

Izatullah, locuitor Qezelabad: Eram adolescent când am adus aceste rachete aici. Când le-am folosit pentru acoperiş, a existat un moment de teamă şi de pericol.

Rachetele au întrebuinţări multiple în satul din nordul Afganistanului:opritoare de uşi, grinzi pentru case, araci şi chiar poduri. Estimările arată că în Qezelabad există peste 400 de rachete folosite în diverse structuri şi construcţii.

Abdul Rahman, membru echipă de genişti: Într-o singură casă, am găsit 26 de rachete, adică 1.200 de kilograme de TNT. Dacă ar fi explodat, tot satul ar fi fost distrus.

Autorităţile au fost alertate de un vizitator, iar acestea au trimis o echipă de genişti care au început să îndepărteze rachetele. Proiectilele sunt duse în deşert şi detonate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri