VIDEO. Cum funcționează sistemul NATO antirachetă

Data actualizării: Data publicării:
avioane nato - flickr nato

Scutul are rolul de a proteja Alianța Nord-Atlantică de atacurile cu rachete și este format din mai multe radare şi din baterii de interceptori, elemente amplasate în mai multe ţări din NATO. O animație postată de pagina de Twitter a alianței explică ce se întâmplă în cazul unui atac cu rachetă și cum acționează sistemul de apărare.

Scutul se activează ori de câte ori radarele fixe sau mobile depistează o rachetă ostilă. În prima fază, senzorii detectează lansarea rachetei și îi urmăresc traseul. Pe măsură ce aceasta înaintează, sistemul îi calculează traiectoria și stabilește cea mai bună metodă de a o neutraliza.

De asemenea, sistemul emite avertismente pentru autoritățele zonelor vizate de rachetă pentru a se implementa măsurile necesare.

Odată ce amenințarea a fost detectactă, scutul va lansa un atac pentru a distruge racheta ostilă.

Componenta scutului antirachetă ambplasată în România, la Deveselu, așa-numitul sistem Aegis, vizează protejarea aliaților nord-atlantici de atacuri cu rachetă cu rază mică și medie de acțiune, care ar putea proveni în special din Orientul Mijlociu. 

Cel mai modern sistem de apărare din Europa se întinde pe aproape 170 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete. Proiectul, care a început în 2013 și a costat 800 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri