VIDEO. Echipa CNN, agresată în direct la Istanbul. Forţele de ordine au întrerupt transmisiunea din apropierea Pieţei Taksim

Data publicării:
cnn

Corespondentul CNN Ivan Watson relata despre pregătirea manifestaţiilor la Istanbul, la un an după ce poliţia turcă a evacuat Parcul Gezi, unde se adunaseră mii de tineri, nemulţumiţi că guvernul vrea să distrucă spaţiul verde pentru a ridica un complex comercial.

Însă nu a apucat să vorbească prea mult, pentru că a fost interpelat de agenţi de securitate turci îmbrăcaţi în civil. După ce le-au cerut ziariştilor să prezinte actele de indetitate, aceştia au devenit agresivi, iar transmisiunea s-a întrerupt brusc.

Incidentul a avut loc în apropiere de Piaţa Taksim, din centrul Istanbulului, care a fost închisă publicului tocmai pentru a preveni adunarea manifestanţilor în acest loc devenit simbol a acţiunilor antiguvernamentale. Sute de tineri au ieşit totuşi pe străzi, dar au fost fugăriţi de scutieri.

Mai mulţi protestatari au fost reţinuţi. De altfel, acesta a fost avertismentul lansat de premierul turc, Recep Erdogan.

Dacă încercaţi să mergeţi acolo, îmi pare rău, dar forţele de securitate au ordine clare. Vor face tot ceea ce este necesar. Nu veţi putea merge în Piaţa Taksim, aşa cum aţi făcut vara trecută, în timpul incidentelor din Parcul Gezi”, a spus Recep Erdogan, premierul Turciei.

Premierul turc a vorbit, sfidător, în faţa unei mulţimi de susţinători adunaţi tot în Istanbul. Sunt, însă, mulţi turci care denunţă politica sa autoritară şi îl acuză că vrea să islamizeze ţara. În plus, partidul său este în mijlocul unui uriaş scandal de corupţie, iar criticii lui Erdogan spun că acesta vrea să muşamalizeze cazul.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri