Sari la conținut

VIDEO. Hotelul Ritz-Carlton din Arabia Saudită, transformat peste noapte în închisoare

Un hotel de 5 stele din Riyadh al companiei Ritz-Carlton ar fi fost transformat în centru de detenție pentru membrii elitei saudite arestați în urma raidurilor anticorupție declanșate la ordinul prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman.

Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări ce par a suprinde oameni închiși în camerele luxosului hotel din capitala Arabiei Saudite, transformat peste noapte, în weekend, în centru de detenție, relatează The New York Times.

Oaspeții hotelului ar fi fost evacuați pe nepusă masă, sâmbătă noaptea, și transportați cu autobuzele spre alte hoteluri din Riyadh, scrie presa britanică.

Marriott International, din care face parte Ritz-Carlton, a precizat într-o declarație către Associated Press că evaluează situația, dar nu a furnizat detalii despre identitatea persoanelor închise în hotel în regim penitenciar.

„Din cauza unor circumstanțe neprevăzute, liniile de internet și de telefon ale hotelului sunt în prezent deconectate”, a scris luni administrația hotelului pe site-ul Ritz-Carlon, potrivit CNN Money.

La sfârșitul lunii octombrie, prințul moștenitor a promis o Arabie Saudită „modernă”, care să se îndepărteze de imaginea unei țări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune riguroasă a islamului, ce a alimentat numeroși jihadiști din întreaga lume.

El a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce mașinile și deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului, cu o marginalizare de fapt a castei religioșilor conservatori.

În același timp, el a acționat pentru consolidarea puterii sale politice, procedând în special la un val de arestări a disidenților, printre care clerici influenți și intelectuali.

11 prinți și zeci de foști miniștri au fost arestați sâmbătă în Arabia Saudită la decizia unei comisii anticorupție, a anunțat canalul de televiziune prin satelit Al-Arabiya, cu capital saudit.

Arestările au avut loc la scurt vreme după înființarea acestei comisii, condusă de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani. El deține și portofoliul Apărării.

Controlând principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, Mohammad bin Salman pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani.

Citiți și:  Prințul care a pierdut 1,2 miliarde de dolari în 48 de ore

 

Pe aceeași temă