VIDEO. Fiul lui Kim Jong-nam, primele declarații de la crimă

Data publicării:
kim jon
Foto: Captură YouTube

O înregistrare video cu un tânăr care se prezintă drept fiul lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean asasinat în februarie în Malaezia, a apărut miercuri şi pare să fie vorba prima declaraţie a unui membru al familiei de la crimă, relatează AFP citat de News.ro.

kim jon
Foto: Captură YouTube

Agenţia sud-coreeană de informaţii confirmă că bărbatul care se exprimă în această înregistrare - postată pe contul de YouTube al unui grup anterior necunoscut care se numeşte Cheollima Civil Defense (CCD) - este chiar Kim Han-sol.

”Bărbatul este într-adevăr Kim Han-sol”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al agenţiei, care a refuzat să comunice orice alte informaţie despre locul unde se află acesta şi despre CCD.

Tatăl său, Kim Jong-nam, un critic al regimului nord-coreean care trăia în exil, a fost otrăvit pe 13 februarie, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Două femei i-au dat cu un puternic agent neurotoxic, VX, pe faţă, într-un atac orchestrat de Phenian, potrivit Seulului.

În înregistrarea video, bărbatul se exprimă în engleză. ”Mă numesc Kim Han-sol, din Coreea de Nord, membru al familiei Kim. Tatăl meu a fost ucis în urmă cu câteva zile. Eu sunt în prezent împreună cu mama şi sora mea. Suntem foarte recunoscători...”, spune el, după care sunetul se întrerupe, iar el vorbeşte în continuare fără să se audă.

El îşi arată paşaportul diplomatic nord-coreean pentru a-şi proba identitatea, însă pagina pe care se află toate detaliile este acoperită.

Într-un al doilea fragment din video, de 40 de secunde, el spune ”noi sperăm ca totul să fie mai bine în curând”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kim Han-sol, în vârstă de 21 de ani, ar fi absolvent al Institutului de Studii Politice (IEP) de la Paris şi ar fi trăit în exil împreună cu părinţii săi, la Macao, o regiune administrativă chineză, după care a dispărut împreună cu mama şi sora sa în urma asasinării tatălui său.

Din cauza obârşiei sale, el poate fi considerat un rival al regimului din Coreea de Nord, condus totalitarist de unchiul său Kim Jong-un.

Malaezia nu a putut încă să-l identifice în mod oficial pe Kim Jong-nam prin compararea ADN-ului. Poliţia aşteaptă în continuare ca un membru al familiei să se prezinte la spitalul din Kuala Lumpur unde este păstrat cadavrul.

Pe site-ul său de Internet, grupul CCD - înregistrat doar de sâmbătă - anunţă că protejează familia lui Kim Jong-nam.

”Cheollima a răspuns luna trecută unei cereri de urgenţă a supravieţuitorilor familiei lui Kim Jong-nam solicitând extragere şi protecţie. Cei trei membri ai familiei au fost contactaţi rapid şi reinstalaţi într-un loc sigur”, anunţă grupul în engleză.

”Noi am răspuns în trecut şi altor nevoi urgente de protecţie. Va fi prima şi ultima declaraţie despre acest subiect, iar locul în care se află în prezent această familie nu va fi abordat”, adaugă grupul.

CCD a mulţumit unor ţări ”pentru ajutorul umanitar de urgenţă care ne-a fost acordat în protecţia acestei familii” şi a citat Olanda, China şi Statele Unite, dar şi un al patrulea stat, nespecificat.

Grupul l-a salutat pe ambasadorul Olandei în Coreea de Sud Lody Embrechts, mai ales ales ”pentru răspunsul său oportun şi concret la cererea noastră bruscă de ajutor”.

Nici Ambasada Olandei la Seul şi nici CCD nu au putut să fie contactate de AFP în vederea unor reacţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri