VIDEO. Holograme pentru intervenţii chirurgicale. Un sistem revoluţionar de imagistică medicală a fost elaborat în Israel

Data publicării:
MEDICI

Aceste scene care par mai degrabă din filmele SF ar putea deveni obişnuite în sălile de operaţii. Noua tehnologie le permite chirurgilor să manipuleze imaginea tridimensională a organului care trebuie operat.

„În loc să facem două tăieturi bidimensionale în inimă, putem vedea cum inima pluteşte în faţa noastră, putem să incizăm, să o atingem”, a explicat dr. Einat Birk, medic cardiolog.

Medicii primesc informaţii în timp real despre organul operat.

„Nu mai trebuie să îmi creez o perspectivă pe baza unor imagini plane, acum am la dispoziţie întregul volum, şi prin urmare pot să interacţionez intuitiv cu anatomia pacientului. Putem folosi sistemul pentru a ghida procedurile, pentru a înţelege mai bine anatomia cu care avem de-a face”, a spus cardiologul Elchanan Bruckheimer.

„Sistemul are două componente. Prima adună date 3D şi calculează holograma. După calcularea hologramei, componenta electro-optică propagă lumina în spaţiu şi reconstruieşte imaginea în aer liber”, a precizat Shaul Gelman, preşedinte Realview Imaging.

Noul sistem a fost testat pe opt pacienţi şi ar putea fi lansat pe piaţă anul viitor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri