VIDEO. Noi imagini cu avionul ucrainean doborât la Teheran. Aeronava a fost lovită de două rachete în 23 de secunde

Data actualizării: Data publicării:
noi-imagini-avion-ucrainean-doborat-teheran-iran
The New York Times relatează că a putut verifica veridicitatea imaginilor. Foto: captură nytimes.com

Jurnaliștii de la cotidianul The New York Times au publicat marți noi imagini cu avionul doborât de Iran în dimineața zilei de 8 ianuarie, în contextul tensiunilor cu SUA. În avionul operat de Ukraine International Airlines se aflau la bord 176 de oameni, niciunul nu a supraviețuit.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

NYT precizează că a verificat autenticitatea imaginilor care arată, pentru prima dată, că două rachete au lovit avionul aparținând companiei Ukraine International Airlines.

Rachetele au fost lansate de la o bază militară iraniană, aflată la o distanță de aproximativ 12 kilometri de avion. Potrivit informațiilor cunoscute anterior, prima rachetă a lovit aproape de cabina piloților, iar a doua în zona unui motor.

Sursa citată menționează că noile imagini aduc dovezi cu privire la motivul pentru care emițătorul avionului a încetat să mai funcționeze, la câteva secunde după ce a fost lovit de al doilea proiectil.

O analiză anterioară a cotidianului a confirmat ceea ce Iranul a recunoscut abia câteva zile mai târziu: rachete iraniene au doborât avionul în care se aflau cei 176 de oameni.

Cum incidentul s-a întâmplat la câteva ore după ce Iranul a atacat două baze militare ale SUA din Irak, Teheranul a precizat că soldații au crezut că este vorba despre o ripostă americană și oamenii săi au au avut doar câteva secunde la dispoziție ca să ia o decizie.

Cele două rachete au lovit avionul la o distanță de 23 de secunde, dar niciuna nu l-au doborât imediat. Noile imagini arată aeronava în flăcări, întorcându-se către aeroportul de pe care a decolat. La câteva minute a explodat și s-a prăbușit, fiind însă foarte aproape să cadă peste satul Khalaj Abad.

Imaginile publicate marți de NYT au fost filmate de către o cameră de supraveghere a unei clădiri din satul Bidkaneh, aflat la circa 6,5 kilometri de locul din care au fost lansate rachetele.

O persoană care a publicat imagini cu doborârea avionului a fost reținută

Marți, autorităţile iraniene au anunțat că zeci de persoane au fost arestate de către Gărzile Revoluționare din Iran în cadrul investigaţiei.

Agenția de stat Fars a anunțat că a fost reținută și o persoană care a postat pe internet imagini în care se vede cum o rachetă a lovit avionul ucrainean. Rezultatele anchetei vor fi făcute publice, a mai transmis presa de la Teheran, fără să dea și alte detalii.

De vineri, protestele au reizbucnit în Iran, după ce guvernul iranian a recunoscut că avionul ucrainean la bordul căruia se aflau şi cetăţeni iranieni a fost doborât accidental de armata iraniană.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a transmis însă marţi că la originea tragediei se află acţiunile SUA: „Statele Unite au generat acest incident”.

Evaluarea Pentagonului este că atacul a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak. Iranul atacase baze din Irak în care sunt staţionaţi militari americani după ce armata SUA l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani.

Redactor: G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri