VIDEO. Satul subteran al naziștilor, rămas ascuns zeci de ani

Data publicării:
buncar nazisti

Călătorie în timp, prin buncărele construite de nazişti în Olanda, în timpul celui de-al doilea război mondial. Dunele de nisip de pe ţărmul Mării Nordului au fost mutate de vântul puternic şi au dezvăluit intrarea într-un sistem de galerii subterane de care nu se mai ştia nimic de decenii întregi, la marginea oraşului Haga.

„Este ca un mic oraş nazist subteran. Aici erau centre de relaxare, bucătării, iar aici este unul dintre dormitoare. Pe perete puteţi vedea un vultur german. Cândva era şi o svastică dedesubt. După război, a fost ştearsă de către adolescenţii olandezi”, relatează BBC.

În timp însă, olandezii au uitat de buncăre, până când au fost redescoperite recent. Tunelurile, depozitele şi camerele de locuit se întind pe o suprafaţă uriaşă şi ajung până sub cartierele din Haga, fără ca aceia care locuiesc deasupra să ştie ce se află în subteran. În total, peste 500 de astfel de buncăre au fost găsite în timp pe ţărmurile olandeze.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în regiunea respectivă, peste 130.000 de olandezi au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele cât timp complexul de buncăre era construit. Naziştii au folosit forţă de muncă olandeză, plus ingineri şi soldaţi germani.

Exploratorii din subteran au descoperit picturi şi fotografii pe pereţi, lăsate acolo de militari. Acum, o parte din complex a fost transformată în muzeu, iar buncărele sunt restaurate pentru ca tinerele generaţii să le poată vizita şi să înveţe din greşelile trecutului.

Când oamenii vin aici, ei au un sentiment de război. Capsula timpului este decorată ca şi cum băieţii ar fi plecat ieri de aici”, relatează BBC.

Complexul de buncăre face parte din Zidul Atlanticului construit la ordinul lui Adolf Hitler de-a lungul coastei de Vest a Europei pentru a preveni invazia aliaţilor din arhipelagul britanic, în Europa continentală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri