VIDEO. Zeci de mii de turci, în stradă la o manifestaţie "de sprijinire a democraţiei"

Data publicării:
recep erdogan turcia GettyImages-475295636-2

Foto: Guliver/ Getty Images

Manifestaţia de astăzi a avut loc la iniţiativa celui mai mare partid de opoziţie, căruia i s-a alăturat imediat şi Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, al preşedintelui Recep Erdogan. După lovitura de stat eşuată, de acum 10 zile, zeci de mii de oameni au fost arestaţi, suspendaţi şi demişi. 

Citiți și: 

Zeci de mii de oameni în Piața Taksim din Istanbul. Semnificația unui miting de „susținere a democrației

Peste 60.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, profesori, funcţionari au fost arestaţi, reţinuţi şi suspendaţi din funcţie. În plus, autorităţile au decis că deţinuţii pot fi ţinuţi, în arest până la 30 de zile, fără a li se aduce vreo acuzaţie oficială.

Au fost închise peste o mie de şcoli şi universităţi private, peste 1.200 de fundaţii şi asociaţii, şi 35 de instituţii medicale. În plus, a fost reţinut şi unul dintre nepoţii lui Fethullah Gulen, clericul acuzat că ar fi organizat puciul, de săptămâna trecută. Totodată, 11.000 de paşapoarte, deţinute de foşti deputaţi, fucţionari publici, diplomaţi, membri ai unor organizaţii internaţionale şi sportivi au fost anulate. Autorităţile susţin că, toate aceste măsuri, sunt luate pentru că ar exista forţe, care ar putea încerca o a doua lovitură de stat.

O altă măsură a fost anunţată, ieri, de premierul Binali Yildirim - Turcia va desfiinţa garda prezidenţială, care avea în sarcină, printre altele, şi paza palatului, în care locuieşte liderul de la Ankara. Anunţul a fost făcut, după ce 300 dintre cei 2.500 de militari, care o alcătuiau, au fost reţinuţi pentru implicare în puciul de săptămâna trecută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri