Sari la conținut

Viktor Orban: Polonia poate conta pe solidaritatea Ungariei împotriva „standardelor duble” ale UE

Foto: Gulliver/ Getty Images 

Declarația lui Viktor Orban a avut loc la o conferință de presă comună cu șefa guvernului de la Varșovia, Beata Szydlo.

La rândul ei, șefa executivului de la Varșovia a declarat că Polonia va susține mereu Ungaria în chestiunile politice și economice și că este „recunoscătoare” pentru solidaritatea manifestată de Ungaria.

De asemenea, cei doi premieri au susținut consolidarea Grupului de la Vișegrad, din care fac parte Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia.

Cei doi oficiali au abordat și chestiunea negocierilor dintre UE și Marea Britanie pentru evitarea ieșirii acesteia din urmă din blocul comunitar și au susținut ideea ca țările Grupului de Vișegrad să-și formuleze la reuniunea de pe 15 februarie o poziție comună cu privire la planul propus guvernului de la Londra de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, care oferă și posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranții comunitari nou veniți.

În ceea ce privește inițiativele economice, Orban și Szydlo au confirmat că au convenit asupra construcției unei autostrăzi care să conecteze regiunile industriale din partea de est a Poloniei și Ungariei.

Comisia Europeană a lansat pe 13 ianuarie etapa preliminară a unei investigații privind respectarea statului de drept în Polonia, în cadrul căreia vor fi examinate două legi impuse de Partidul Lege și Justiție (PiS), formațiune de orientare eurosceptică.

Prima lege controversată face referire la funcționarea Curții Constituționale și înlocuirea unor judecători ai acestei instanțe. Fostul guvern, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a adoptat în luna iulie un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul Curții Constituționale, deși mandatele celor pe care aceștia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră, liberalii dorind astfel să-și asigure cel puțin controlul asupra Curții în perspectiva pierderii alegerilor legislative.

Cea de-a doua lege criticată prevede încetarea imediată a mandatelor conducerilor și consiliilor de supraveghere ale televiziunii și radioului public, conduceri de asemenea numite de fostul guvern liberal, iar actul normativ practic subordonează direct guvernului aceste două instituții media.

Premierul Viktor Orban a avut cu o lună în urmă și o întâlnire cu liderul formațiunii PiS, Jaroslaw Kaczynski, discuție ce a avut loc într-un cadru discret la un castel din sudul Poloniei.

Kaczynski. fratele geamăn al fostului președinte polonez mort în 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk, și-a manifestat deschis admirația față de modelul politico-economic promovat de Orban în Ungaria, în pofida tensiunilor pe care această abordare le-a creat în ultimii ani între Budapesta și Comisia Europeană.

Atât Orban cât și Kaczynski au poziții similare în privința crizei refugiaților, amândoi criticând în special politica frontierelor deschise promovată de Germania pentru migranții musulmani.