Semnale de alarmă din China

Data actualizării: Data publicării:
bani yuani dolari getty
Foto: Gulliver/GettyImages

Vin noi semnale de alarmă din cea de-a doua cea mai mare economie a lumii. Rezervele valutare ale Chinei au scăzut la minimul ultimilor cinci ani şi jumătate.

bani yuani dolari getty

Foto: Gulliver/GettyImages

Octombrie a fost a patra luna consecutivă de declin, iar căderea a fost mai abruptă decât în precedentele trei luni la un loc.

Sentimentul din pieţe se deteriorează rapid, ieşirile de capital continuă, iar banca centrală vinde zeci de miliarde de dolari pe lună pentru a contracara deprecierea yuan-ului.

Moneda e în scădere, deşi datele oficiale arată că economia Chinei se stabilizează.

A apărut însă o criză de încredere. Analiştii miros o nouă falsificare a statisticii, fiindcă de trei trimestre consecutive PIB-ul a crescut de fiecare dată cu exact 6,7 procente. Ba mai mult, datoriile din economie urcă foarte repede, la fel şi preţurile imobiliarelor.

Banii fug din China nu doar fiindcă riscurile se multiplică, ci şi fiindcă piaţa americană, care aşteaptă o majorare de dobândă-cheie în decembrie, e tot mai tentantă.

60% dintre bogaţii Chinei vor să-şi cumpere proprietăţi în străinătate, scrie presa locală, tocmai pentru a se proteja de scăderea yuanului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri