Vinovat. Un roșcat voia să decimeze familia regală britanică pentru a fi încoronat prințul Harry

Data publicării:
printul harry - GettyImages-488929508

Prințul Harry, la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale la rugby 2015 ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Mark Colborne, un adept al supremației rasei albe, a fost găsit vinovat pentru pregătirea unor acte teroriste de către o curte cu juri, la tribunalul Old Bailey din Londra.

Judecătorul, John Bevan, a anunțat că sentința va fi anunțată la 3 noiembrie. El a recunoscut că este vorba despre un caz „foarte bizar”, în care e implicat un „om foarte ciudat”.

Colborne, care își susține nevinovăția, a fost arestat în iunie 2014, după ce fratele său vitreg a descoperit produse chimice și documente suspecte într-o casă a familiei, la Southamptom.

Ancheta a demonstrat că acuzatul căutase pe Internet modalități de a fabrica bombe artizanale, că își procurase substanțe chimice pentru a produce cianură, dar și măști de protecție, seringi și mănuși de latex.

Nu cunoștea ordinea succesiunii la Coroană

În jurnalul său, acuzatul a scris că vrea „să înfigă un glonte în capul lui Charles”, fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a, primul în ordinea succesiunii la tronul britanic. „E protejat prea mult. Mi-aș da viața pentru un foc. Să-i ucid pe Charles și pe William, pentru ca Harry să devină rege. Să-i ucid pe tirani”, a scris bărbatul. Ce a uitat, însă, este că la vremea respectivă William era deja tatăl micului George, căruia îi revine locul al treilea în ordinea succesiunii la tron, înaintea lui Harry, unchiul său.

De altfel, din 2 mai anul acesta, William și soția sa, Kate, sunt și părinții micuței Charlotte, ceea ce face ca prințul Harry să ajungă pe locul al cincilea în ordinea moștenirii Coroanei britanice.

Colborne s-a comparat cu extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, cel care a ucis 77 de persoane în Norvegia, în 2011, un carnagiu fără precedent pe timp de pace în Europa.

Vreau represalii masive, un atentat terorist în masă, care ar atrage atenția asupra suferinței noastre, nu numai a mea, ci a tuturor fraților mei din lume”, a scris bărbatul în jurnal. „Vreau ca lumea să asiste la metamorfoza mea, de la un reprezentant al acestei biete comunități de roșcați, care este constant călcată în picioare, la un terorist militar”, a mărturisit Colborne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri