Violența împotriva femeilor, inclusiv „crimele de onoare”, în creștere în Afganistan

Data publicării:
Women wearing a burqa (L) and a Niqab (R) walk along a street in Kabul on May 7, 2022
Viața femeilor din Afganistan s-a înrăutățit după revenirea talibanilor la putere. Foto: Profimedia Images

Afganistanul a înregistrat în ultimele câteva zile o creştere îngrijorătoare a violenţei împotriva femeilor, inclusiv a „crimelor de onoare”, precum şi a sinuciderilor în rândul acestora. Actele de violenţă împotriva femeilor erau frecvente şi în trecut, însă, în pofida faptului că talibanii încearcă să reducă la tăcere mass-media după ce au revenit la putere, informaţiile despre aceste practici s-au înmulţit.

Patru femei au fost ucise şi alte două s-au sinucis, în ultimele câteva zile, potrivit oficialilor locali, scrie dpa, preluată de Agerpres. Incidentele au avut loc în provinciile Faryab, Ghazni, Samangan şi Bamyan.

Shamsullah Mohammadi, şeful departamentului de cultură şi mass-media al guvernului taliban în Faryab, a declarat pentru dpa că un bărbat şi-a împuşcat mortal cumnata, pentru că aceasta ar fi avut „relaţii ilicite”, şi apoi a fugit. O tânără femeie s-a sinucis în aceeaşi provincie din motive necunoscute, a adăugat Mohammadi.

În provincia Ghazni, un bărbat a împuşcat mortal o mamă şi a rănit-o pe fiica victimei după ce i s-a spus că fata s-a logodit cu altcineva. Într-un alt incident în Ghazni, o tânără femeie a fost ucisă de fratele şi vărul său, după ce a fost acuzată că a întreţinut relaţii sexuale în afara căsătoriei. Iubitul ei a fost de asemenea ucis.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din această provincie, Sayed Ishaq Saleh, a confirmat ambele crime, adăugând că indivizii implicaţi în al doilea caz au fost arestaţi.

Mass-media afgane au informat de asemenea că o femeie a murit la spital după ce bărbatul ei i-a zdrobit capul cu o piatră, în provincia Samangan.

O altă tânără femeie s-a sinucis în districtul Bamyan.

O mare parte din comunitatea internaţională doreşte ca recunoaşterea guvernului taliban şi ajutorul umanitar de care Afganistanul are atâta nevoie să fie legate direct de respectarea drepturilor femeilor.

Când au revenit la putere, talibanii au promis că se vor arăta mai maleabili decât în timpul primului lor regim (1996-2001), când femeile erau private de aproape toate drepturile lor. Însă ei au erodat din nou în mod progresiv aceste drepturi, anulând 20 de ani de libertate cucerită de femei.

În prezent, femeile afgane sunt excluse de la locurile de muncă publice, nu au voie să călătorească singure şi sunt obligate să se îmbrace în conformitate cu o interpretare strictă a legii islamice.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri