Violențe în Mexic. Studenții și profestorii au incendiat sediul partidului de guvernământ

Data publicării:
violente mexic - 7129820-AFP Mediafax Foto-JESUS GUERRERO

În jur de o mie de persoane, dintre care mulţi studenţi şi profesori, s-au mobilizat în capitala statului Guerrero. Înarmaţi cu pietre, bastoane şi cocteiluri Molotov, aceştia au luat cu asalt cartierul în care se află sediul partidului care conduce Mexicul. 

Manifestaţia a scăpat de sub control, iar oamenii au devenit violenţi. Poliţia a intervenit în forţă după ce protestatarii au dat foc la mai multe maşini.

În urma ciocnirilor, cel puţin cinci oameni au fost răniţi. Printre aceştia se numără şi doi jurnalişti.

Scene asemănătoare s-au petrecut în urmă cu două zile şi la Acapulco, când manifestanţii au blocat timp de trei ore aeroportul internaţional al oraşului. Zeci de zboruri au fost anulate.

Violenţele au luat amploare în oraşele mexicane după ce autorităţile au anunţat că 43 de studenți, dați dispăruți în luna septembrie, au fost uciși. Ce s-a întâmplat cu adevărat nimeni nu ştie. Testele ADN efectuate de o echipă de experţi argentinieni arată că rămăşiţele pământeşti găsite de autorităţi în şase saci într-o groapă comună nu aparţin tinerilor.

Cei 43 de studenţi colectau fonduri într-un orăşel când autocarul lor a fost atacat. Familiile acuză autorităţile că nu fac nimic pentru a-i găsi pe tinerii daţi dispăruţi în urmă cu o lună şi jumătate.

Primarul din localitatea Iguala este acuzat că a pus la cale această operațiune. El este căsătorit cu o femeie care este rudă cu liderii unui cartel de droguri. Procurorii mexicani cred că edilul şi soţia acestuia au cerut ajutorul traficanţilor, pentru a-i pedepsi pe tinerii care îl acuzau pe primar de corupţie. Procurorii au ordonat arestarea primarului, a soţiei lui şi a şefului poliţiei locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri