VIOLENŢE LA CAIRO. Zeci de morţi, în cursul operaţiunii de dispersare a mitingurilor pro-Morsi

Data publicării:
5944996-AFP Mediafax Foto-GIANLUIGI GUERCIA

Cel puţin 43 de protestatari au fost uciși miercuri, inclusiv prin împuşcare, în operaţiunea poliţiei care a început să disperseze participanţii la cele două acţiuni de susţinere, la Cairo, a fostului preşedinte islamist destituit, Mohamed Morsi. Operațiunea forțelor de ordine vizează două piețe din capitala Egiptului.

Actualizare 13.20. Gruparea Frăția Musulmană susține că aproximativ 200 de susţinători ai lui Mohamed Morsi ar fi fost uciși și peste 8.000 – răniți. 

Actualizare 13.15. Cel puţin 43 de manifestanţi au fost ucişi, unii prin împuşcare, potrivit AFP, dar şi doi membri ai forţelor de securitate, afirmă Ministerul de Interne.

Actualizare 10.00. Un jurnalist AFP a putut să numere 15 cadavre aliniate într-o morgă improvizată, în Piaţa Rabaa al-Adawiya, pe care manifestanţi o ocupă de peste o lună, reclamând reinstalarea în funcţie a lui Morsi, destituit şi arestat de armată pe 3 iulie.

_________________

Aceste ciocniri, care s-au terminat rapid, s-au declanşat în faţa Ministerului Bunurilor religioase, unde câteva zeci de credincioşi - susţinători ai preşedintelui demis - au intrat în clădire, după care au fost evacuaţi, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate.

Susţinătorii lui Mohamed Morsi şi locuitorii au început apoi să arunce cu pietre unii în alţii în jurul Ministerului, situat în apropiere de Bursa din Cairo şi de emblematica piaţă Tahrir, înainte ca poliţia să intervină cu grenade lacrimogene, a anunţat acest oficial. Ciocniri sporadice au loc pe străzile învecinate şi faţadele mai multor magazine au fost distruse.

Alianţa împotriva loviturii de stat, o coaliţie pro-Morsi, a făcut apel la manifestaţii care să ceară revenirea la putere a primului preşedinte ales democratic al ţării şi să denunţe „lovitura de stat”.

Alte manifestaţii au avut loc, de asemenea, în faţa ministerelor Sănătăţii, Învăţământului Superior sau Agriculturii, precum şi în faţa Înaltei Curţi de Justiţie.

„Actele revoluţionare împotriva loviturii de stat vor continua”, a avertizat un oficial de rang înalt al Fraţilor Musulmani, referindu-se la piaţa Rabaa al-Adawiya, pe care susţinătorii fostului şef de stat o ocupă de peste o lună.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri