Violenţe la Istanbul. Jurnaliştii celui mai mare ziar de opoziţie au fost evacuaţi

Data publicării:
turcia

Un tribunal a decis confiscarea clădirii şi trecerea publicaţiei sub controlul statului, dar fără să ofere vreo explicaţie. Demonstranţii spun că au ieşit în stradă pentru a apăra libertatea presei.

Ziarul Zaman, cel mai bine vândut din Turcia, este apropiat clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA. Acesta este un fost aliat al lui Recep Erdogan, în prezent duşman al preşedintelui turc.

Sute de oameni s-au adunat în faţa sediului publicaţiei de opoziţie Zaman din Istanbul, după ce un tribunal a decis confiscarea clădirii. Protestatarii au încercat să blocheze accesul poliţiei în imobil, dar fără succes, deoarece au fost alungaţi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Forţele de ordine au intrat în cele din urmă în redacţie şi au început să evacueze oamenii.

Şefii ziarului Zaman acuză guvernul turc că duce o luptă împotriva opoziţiei.

Sevgi Akarcesme, redactor-şef al ediţiei în limba engleză a ziarului Zaman: „Guvernul face o vânătoare de vrăjitoare. Preşedintele Erdogan a zis o cândva: <Vănătoare de vrăjitoare? Dacă aşa îi zice, aşa să fie! Asta o să facem>"

Abdulhamit Bilici, redactor-şef Zaman: „Cred că este o perioadă întunecată pentru ţara noastră, pentru democraţia noastră. Dar nu cred că această perioadă va continua. Nu poate fi susţinută şi nu poate continua”.

Ziarul Zaman este cel mai bine vândut din Turcia, cu un tiraj zilnic de 650.000 de exemplare. Publicaţia are o politică ostilă preşedintelui Recep Erdogan şi este susţinută de Fethullah Gulen, un cleric musulman din Statele Unite şi fost aliat al preşedintelui turc, dar care a fost acuzat că încearcă să organizeze o lovitură de stat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri