Violențe și critici după ce SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului

Data actualizării: Data publicării:
Reaction To US Embassy Announcement In Jerusalem
JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 06: (ISRAEL OUT) US and Israeli national flags projected on the wall of Jerusalem's Old City on December 6, 2017 in Jerusalem, Israel. U.S. President Donald Trump recognized Jerusalem as the capital of Israel in a landmark speech delivered at the White House on Wednesday. (Photo by Lior Mizrahi/Getty Images)

Gestul Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a reaprins tensiunile în Orientul Mijlociu. Sute de palestinieni au atacat armata israeliană şi au cerut declanşarea unei noi revolte populare împotriva statului evreu. Un potop de critici vine, de altfel, din toată lumea. Din Germania şi Franţa până în Turcia şi Arabia Saudită, marile puteri au condamnat pasul fără precedent făcut de americani.

Reaction To US Embassy Announcement In Jerusalem
Foto: Guliver / GettyImages

La doar zece kilometri de Ierusalim, Cisiordania a devenit din nou teatru de violenţe între israelieni şi palestinieni. Furioşi, aceştia din urmă spun că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului evreu este sărutul morţii pentru încercarea de a face pace în zonă.

Trebuie să lansăm o intifadă împotriva inamicului sionist. Decizia americanilor este o agresiune împotriva poporului nostru, o declaraţie de război împotriva palestinienilor,” spune Ismail Haniyeh, lider Hamas.

Decizia lui Donald Trump este contestată de aproape toată lumea arabă. Şi aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite sunt însă revoltaţi: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Statele Unite au armat o bombă pe cale să explodeze în regiune”, spune Binali Yildirim, premierul Turciei.

Anunţul ne poate trimite înapoi, în timpuri mai întunecate decât cele în care trăim. Singura soluţie realistă este cea a două state, cu Ierusalimul capitală a Israelului şi Palestinei”, spune Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

Ierusalimul este extrem de controversat din punct de vedere politic. Israelul spune că esta capitala sa, cu tot cu partea de est pe care a ocupat-o în 1967. Palestinienii pretins în schimb că Ierusalimul de Est reprezintă capitala lor.

Odată cu anunţul de ieri, Statele Unite încep mutarea ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim. Asta va dura ani la rând: este nevoie de mult timp pentru a construi un sediu şi a asigura măsurile de siguranţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri