Viscol şi tornade în SUA şi Canada. 14 oameni au murit şi sute de mii de case au rămas în beznă

Data publicării:
us

Crăciunul aduce vreme neobişnuită pe continentul nord-american. Fie că este vorba de viscol şi furtuni de gheaţă sau de inundaţii şi tornade, vremea rea a făcut prăpăd în centrul şi estul continentului. 14 oameni au murit în ultimele zile - nouă în Statele Unite şi cinci în Canada. Oraşe întregi au rămas fără electricitate după ce liniile de înaltă tensiune pur şi simplu au îngheţat, iar zeci de case au fost distruse de vântul a cărui viteză a atins 130 de kilometri pe oră.


Furtuna care a lovit Canada a adus ploi ce s-au transformat rapid în gheaţă. Sute de curse aeriene au fost anulate sau amânate, iar fenomenul a fost comparat cu furtuna de gheaţă care a lovit estul ţării în 1998, când peste 40 de persoane au murit.

În Statele Unite, urgia a lăsat fără curent electric sute de mii de locuinţe din Michigan şi nordul statului New York. Liniile de înaltă tensiune şi copacii au cedat sub greutatea gheţii, iar mulţi oameni şi-ar putea petrece acum Crăciunul în beznă.

La New York, în schimb, vremea este neobişnuit de caldă

La doar câteva ore distanţă, americanii din oraşul New York au scăpat de pulovere şi jachete şi au trecut la ţinuta de primăvară - vară. Au şi motive să o facă, din moment ce temperaturile au urcat pâna la 20 de grade Celsius, un fenomen neobişnuit pentru această perioadă.

Dacă americanii din nord se confruntă cu furtuni de zăpadă, pentru cei din sud luna decembrie înseamnă inundaţii şi tornade. Vântul a atins chiar şi 130 de kilometri pe oră şi a făcut una cu pământul zeci de case în Arkansas.

Toate acestea, chiar în timp ce peste 90 de milioane de oameni călătoresc pe teritoriul Statelor Unite pentru a-şi petrece sărbătorile de iarnă alături de cei dragi. Meteorologii îi liniştesc însă şi spun că în curând vremea va reveni la normal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri