Vizită istorică a Papei Francisc în Cuba. Echipa Digi24 urmăreşte evenimentele

Data publicării:
papa-francisc-cuba-GettyImages-20.9.2015

Papa Francisc, în Cuba: Foto: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 19.10. Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu aplauze. Evenimentul a avut loc în Piaţa Revoluţiei, loc simbolic al regimului de la Havana, în care sunt afişate portretele liderilor comunişti. La slujbă au asistat preşedinţii Cubei şi Argentinei.

Aproape 100.000 de cubanezi au fost aduşi cu toate autobuzele disponibile din Havana pentru a asista la ceremonia religioasă oficiată de Papa Francisc. Măsurile de securitate de la acest eveniment sunt fără precedent, relatează Ciprian Bălţoiu, trimis special Digi24 în Cuba.


Papa Francisc a ajuns în Cuba, primul popas din cea mai lungă călătorie de la începutul pontificatului său, care îl va duce şi în Statele Unite. Suveranul Pontif a fost primit la Havana de preşedintele cubanez, Raul Castro. 

Încă de pe aeroport, liderul de la Vatican a făcut referire la tema principală a vizitei sale - detensionarea relaţiilor dintre Cuba şi Statele Unite, la care a avut o mare contribuţie. Liderul Bisericii Catolice a îndemnat autorităţile de la Havana, dar şi pe cele de la Washington, să continue detensionarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Ca mesajul său să aibă un impact şi mai mare, Papa Francisc a apelat la un citat din eroul naţional la Cubei.

Este un simbol al victoriei culturii compromisului, dialogului, al sistemului în care creştem toţi împreună, un simbol al victoriei împotriva sistemului mort pentru totdeauna, al dinastiilor şi grupurilor, aşa cum a spus cândva Jose Marti. Îi îndemn pe liderii politici să persevereze pe această cale”, a spus Papa Francisc.

"Papa Francisc a sosit la Havana, într-o vizită istorică şi a lăsat să se vadă acest lucru încă de la momentul sosirii, când le-a cerut liderilor de la Havana şi Washington să continue ce au început în acest an, adică să reia relaţiile economice şi diplomatice între cele două ţări. La rândul său, Raul Castro i-a mulţumit Papei, însă a cerut foarte clar să se ridice embargoul şi, de asemenea, Cuba să primească înapoi baza de la Guantanamo", potrivit lui Ciprian Bălţoiu, trimis special Digi24 în Cuba.

Vizita Papei Francisc în Cuba a început cu un incident care însă nu l-a deranjat prea mult pe Suveranul Pontif - boneta albă de pe cap i-a fost zburată de vânt şi aruncată pe scara avionului.

Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din Havana şi l-au întâmpinat cu aplauze şi steaguri pe Papa Francisc, al treilea suveran pontif aflat în vizită în Cuba în mai puţin de 20 de ani.

În cele patru zile petrecute în Cuba, liderul Bisericii Catolice va vizita trei oraşe şi va oficia mai multe liturghii în aer liber. Marţi, Papa Francisc va pleca spre Statele Unite unde se va întâlni cu preşedintele Barack Obama şi va participa la lucrările Adunării Generale a ONU. Liderii cubanezi speră ca, prin intermediul Suveranului Pontif, dorinţele lor să se facă auzite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri