Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor rusești din Siria

Data publicării:
vladimir putin GettyImages-450124128

Foto: Gulliver / GettyImages

Cred că scopul propus de Ministerul Apărării şi de forţele armate a fost atins. De aceea, îi ordon ministrului Apărării să înceapă retragerea majorităţii contingentului militar din Republica Arabă Siriană”, a spus Vladimir Putin.

După cinci luni şi mii de raiduri aeriene, aviaţia rusă se retrage din Siria. Anunţul lui Vladimir Putin a fost făcut în timpul unei şedinţe la care au mai participat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi cel de Externe, Serghei Lavrov. Preşedintele sirian Bashar al Assad a aflat la telefon de această decizie, chiar de la Vladimir Putin.

Cu ajutorul armatei ruse şi organizarea de către Rusia a forţelor armate siriene, acestea din urmă au reuşit să lupte cu succes împotriva terorismului internaţional şi să preia iniţiativa pe aproape toate fronturile”, a spus președintele Rusiei.

Anunţul retragerii a fost făcut chiar în ziua în care la Geneva s-au reluat negocierile de pace dintre opoziţia siriană şi puterea de la Damasc.

(Această decizie, n.red.) va afecta regimul sirian, să sperăm că vom vedea şi pe teren acest lucru, că ruşii s-au retras. Vrem ca ruşii să fie prietenii poporului sirian şi nu complici la uciderea acestora”, a spus Salim al Muslat, purtător de cuvânt al opoziţiei siriene.

În ultimele cinci luni, peste două mii de terorişti au fost ucişi de bombardamentele ruseşti, spune Moscova. Puterile occidentale spun însă că avioanele ruseşti au bombardat mai mult obiectivele opoziţiei siriene decât pe cele ale grupării Stat Islamic.

Retragerea militarilor ruşi nu este, însă, una totală. Militari ai Moscovei vor rămâne în continuare staţionaţi în bazele Tartous şi Latakia din vestul ţării. „Acestea trebuie protejate în continuare de la sol, din aer şi de pe mare”, a spus Vladimir Putin.

Citiți și:

C. Pîrvulescu: Rusia își retrage trupele din Siria pentru că nu mai are bani

ACTUALIZARE 20.36. Președinția siriană a anunțat, într-un comunicat, că cele două țări au căzut de acord ca Rusia să reducă prezența forțelor aeriene, după ce a ajutat armata siriană să câștige teren.

Decizia, luată în timpul unei discuții telefonice între Bashar al-Assad și Vladimir Putin, este în concordanță cu „continuarea demersurilor pentru încetarea ostilităților și cu situația de pe teren”.


Este vorba de majoritatea militarilor prezenţi în Siria, fiindcă ceilalţi, al căror număr nu a fost precizat, vor rămâne staţionaţi în bazele Tartous şi Latakia din vestul ţării.

Liderul de la Kremlin consideră că „acţiunile Rusiei şi-au atins obiectivul”. Declarația a fost făcută la întâlnirea cu miniştrii Apărării şi de Externe.

La scurt timp de la această discuţie, Putin l-a sunat pe omologul său sirian, Bashar al Assad, pe care l-a informat de decizia luată. Totodată, el le-a cerut diplomaţilor ruşi să intensifice eforturile de pace din Siria.

Intervenţia armată a Rusiei în această ţară a început în luna septembrie a anului trecut, timp în care aviaţia Moscovei a efectuat mii de raiduri.

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că negocierile pentru pace de la Geneva nu sunt simple şi rămâne de văzut dacă toate părţile vor veni la masa de discuţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri