Vladimir Putin crede că Donald Trump este „serios” privind preluarea Groenlandei. Care spune că e motivul său de îngrijorare

Data actualizării: Data publicării:
Russian,President,Vladimir,Putin,Speaks,At,His,Annual,Press,Conference.
Foto. Shutterstock

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că efortul omologului său american Donald Trump pentru controlul asupra Groenlandei nu este surprinzător, având în vedere interesul de lungă durată al SUA pentru teritoriul bogat în minerale, potrivit Washington Post.

SUA, interesate de Groenlanda încă din sec. al XIX-lea, spune Putin

Vorbind la un forum de politici organizat în portul artic Murmansk, Putin a remarcat că Statele Unite au luat prima dată în considerare planurile de a câștiga controlul asupra Groenlandei în secolul al XIX-lea, apoi s-au oferit să o cumpere de la Danemarca după Al Doilea Război Mondial.

„Vorbim despre planuri serioase din partea americană cu privire la Groenlanda”, a declarat liderul rus. „Poate părea surprinzător doar la prima vedere și ar fi greșit să credem că aceasta este un fel de discuție extravagantă a actualei administrații americane”, a adăugat Putin. „Este evident că Statele Unite vor continua să-și avanseze în mod sistematic interesele geostrategice, militar-politice și economice în Arctica.”

Trump a stârnit nemulțumiri într-o mare parte din Europa sugerând că Statele Unite ar trebui să controleze într-o anumită formă teritoriul autonom, bogat în minerale, al Danemarcei, un aliat al SUA și membru NATO. Pe măsură ce poarta nautică către Arctica și Atlanticul de Nord se apropie de America de Nord, Groenlanda are o valoare strategică mai amplă, pentru că atât China, cât și Rusia caută acces la căile navigabile și resursele sale naturale.

Vicepreședintele SUA JD Vance și soția sa urmează să viziteze vineri o bază militară americană din Groenlanda, într-o călătorie care a fost redusă după protestul Groenlandei și al Danemarcei.

Rusia, îngrijorată de activitățile NATO în Arctica

Putin a precizat că Rusia este îngrijorată de activitățile NATO în Arctica și va răspunde prin întărirea capacității sale militare în regiunea polară.

„Suntem cu siguranță îngrijorați de faptul că membrii NATO descriu Nordul Îndepărtat drept regiune a unor posibile conflicte”, a spus el, menționând că vecinii Rusiei, Finlanda și Suedia s-au alăturat alianței. „Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni în Arctica, dar vom urmări îndeaproape evoluțiile și vom organiza un răspuns adecvat prin creșterea capacității noastre militare și modernizarea infrastructurii militare.”

Rusia a căutat să-și afirme influența asupra unor zone extinse din Arctica, în competiție cu Statele Unite, Canada, Danemarca și Norvegia, pentru că gheața polară în scădere de pe planeta care se încălzește oferă noi oportunități pentru resurse și rute de transport maritim. China a arătat, de asemenea, un interes din ce în ce mai mare pentru regiune, despre care se crede că deține până la un sfert din petrolul și gazele nedescoperite ale Pământului.

„Nu vom permite nicio încălcare a suveranității țării noastre, ne vom proteja în mod fiabil interesele noastre naționale în timp ce sprijinim pacea și stabilitatea în regiunea polară”, a spus Putin.

Putin lasă deschisă ușa către o cooperare energetică cu SUA

În timp ce s-a angajat să întărească poziția militară a Rusiei în Arctica, Putin a spus că Moscova ține ușa deschisă către o cooperare internațională mai largă în regiune.

„Cu cât pozițiile noastre vor fi mai puternice, cu atât rezultatele vor fi mai semnificative și cu atât vom avea oportunități mai ample de a lansa proiecte internaționale în Arctica, care să implice țările care ne sunt prietene și, eventual, țările occidentale, dacă își arată interesul pentru munca în comun. Sunt sigur că va veni timpul să lansăm astfel de proiecte.

Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe și trimisul lui Putin pentru investiții internaționale, care a luat parte la discuțiile cu oficialii americani, a declarat reporterilor luna trecută că Rusia și SUA ar trebui să dezvolte asociații energetice comune.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
VIDEO Cel mai înspăimântător aeroport internațional din lume, transformat acum într-un...
Digi FM
Sharon Stone, o mamă fericită. De sărbători, alături de cei trei copii ai ei, într-un înduioșător portret de...
Pro FM
Debbie, fosta soție a lui Michael Jackson, apariție rară. Ce spunea Paris Jackson despre relația cu mama ei
Film Now
Ce s-a întâmplat cu adevărat pe platourile filmelor „Jocurile Foamei”. Scena pe care Jennifer Lawrence o...
Adevarul
Președintele unei insule care stă pe aur și cupru are o propunere pentru Donald Trump: „Este disponibilă...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii dă vestea așteptată de toți pensionarii, de Paște: „Avem bani pentru creșteri”
Digi FM
Robbie Williams dezvăluie că selfie-urile cu fanii îi provoacă disconfort și atacuri de panică. Explicațiile...
Digi World
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar...
Digi Animal World
Un animal misterios le dă fiori oamenilor din Colorado: „Ar putea fi un Chupacabra?”. Imaginile sunt virale
Film Now
Despărțire la Hollywood. Două dintre cele mai în vogă vedete și-au spus adio după doar doi ani de relație
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...