Vladimir Putin: Rusia era pregătită să ridice nivelul alertei nucleare pentru Crimeea. Eram pregătiţi să murim

Data publicării:
putin gest cu mana-2

 

Comentariile pe care preşedintele rus le face în acest documentar - difuzat duminică de televiziunea de stat - relevă amploarea panicii care a cuprins Moscova în săptămânile ce au urmat îndepărtării de la putere a lui Ianukovici, în februarie 2014, după luni de proteste de stradă care deveneau tot mai violente, notează Mediafax.

După ce Ianukovici a fugit de la Kiev, apărând ulterior în Rusia, mişcarea separatistă s-a intensificat puternic în Crimeea, o peninsulă la Marea Neagră cu populaţie majoritar rusofonă. Forţele ruse au preluat controlul asupra instalaţiilor militare ucrainene din peninsulă şi a fost anunţat în pripă un referendum asupra despărţirii de Ucraina.

Însă referendumul, denunţat ferm de către Occident ca ilegitim, s-a pronunţat masiv pentru secesiune. Rusia a anexat Crimeea pe 19 martie 2014.

În acest documentar, care marchează un an de la referendum, Putin afirmă despre situaţia pregătirii nucleare de război că „eram pregătiţi să murim”. Crimeea „este teritoriul nostru (din punct de vedere) istoric. Acolo trăiesc ruşi. Ei erau în pericol. Nu putem să-i abandonăm”, adaugă el. 

Aceste declaraţii au fost preluate pe site-ul radioteleviziunii ruse după ce au fost transmise în Extremul Orient rus şi înainte ca documentarul să fie difuzat la Moscova.

Putin a declarat, de asemenea, că forţele ruse l-au ajutat pe Ianukovici să fugă din Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri